Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lou Ya, Epoch Times

Китайското вето относно Сирия осъдено от китайците

Ветото на Китай и Русия над резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за военна намеса в Сирия, където лидерът на страната, Башар ал-Асад, избива протестиращи цивилни, бе разкритикувано от китайски нетизени скоро след публикуването на новината...

Китайците публикуваха спешни съобщения в извинение на сирийския народ за това, че Китай е позволил на правителството им да продължава с бомбардировките на цивилни.

„Като китайски гражданин, от свое име дълбоко се извинявам на сирийския народ за вота по резолюцията на ООН. Не съм участвал в никакви китайски избори, така че този вот не може да бъде смятан за мой“, пише шендженски нетизен с името „anti-cctv ballistic egg“.
Изявлението му бързо бе препратено над 4000 пъти и събра над 2000 коментара, въпреки че не след дълго бе изтрито от цензурата.

Директорът на Пекинския изследователски социологически център „Сиюан“, Цао Сиюан (Cao Siyuan), изрази в мрежата желанието си да застане на страната на сирийските граждани. Жител на провинция Джянгши (Jiangxi) заяви, че Съветът за сигурност на ООН трябва да анулира силата на ветото на постоянните членове поради обстоятелства като тези.

Пекинският адвокат Пу Джичянг сподели желанието си действителните настроения на китайския народ – като съжалението на китайците за ветото на комунистическата партия – да стигнат до сирийската общественост. Предложението му получи одобрението на други пекински адвокати.

Друг потребител на китайската социална микроблогова мрежа Weibo с псевдонима „Devil of the gods“ коментира, че не само на сирийските граждани, но и на целия свят трябва да бъде предадено, че китайците нямат право на глас и контрол над правителството си. „Това вето не е представително за позицията на гражданите (поне не моята) – пише той. – НАТО, дайте някаква подкрепа да ги победим. Ако злото не бъде наказано, праведното и доброто няма да видят бял свят.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!