Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jin Jing, Epoch Times

Процъфтяващата хартиена индустрия в Китай вреди на околната среда

Китай е на първо място в света в продукцията и употребата на хартия и картон. Остарялата технология на съоръженията за производство на хартия и ускореното култивиране на дървета за дървесина причиняват широкомащабно влошаване на околната среда...

Според доклад, издаден от китайската Национална комисия за развитие и реформа (NDRC), 40% от влакнестите материали, необходими за китайската хартиена индустрия, идват от внос. Само през 2010 г. Китай внася над 11 млн. тона дървесина и над 24 млн. тона използвана хартия. През 2011 г. вносът на дървесина нараства с 27% до над 14 млн. тона, а стойността на вноса нараства с 35% до близо 12 млрд. щ.д.

Според друг правителствен доклад производството и употребата на хартия в Китай са се повишили от 2000 г. до 2010 г. със съответно 204% и 156.6%.

Докладът на NDRC отбелязва още, че 35% от производствените мощности в китайската хартиена индустрия използват остарели технологии, които нарушават китайската регулация „Стандарти за изхвърляне на водно базирани замърсители за целулозната и хартиената промишленост“. Производствените количества за 2010 г. говорят за 32.44 млн. тона остарял капацитет. Докладът посочва, че само 10 млн. тона остарял капацитет ще бъде заменен в периода 2011 – 2015 г., което означава, че повече от 20 млн. тона остарял капацитет ще продължи да функционира и замърсява реките на Китай след 2015 г.

Обработката на всеки тон дървесина изисква повече от 300 тона вода. Изхвърляните отпадни води от производителите на хартия съдържат органични химикали и отровни материали с висока концентрация, които замърсяват околната среда и застрашават водната флора и фауна.

Според доклад на Института за обществено здраве при Университета Джонс Хопкинс преди шест години от 50 хил. км основни водни пътища на Китай повече от 75% не можели повече да бъдат хабитат за риби. Най-замърсените реки са Да Ляо (Da Liao), Хай Луан (Hai Luan), Хуай (Huai) и много части от Жълтата река, които са станали канцерогенни.

В Китай има 2 млн. нови случаи на рак всяка година, с 1.4 млн. души умиращи от рак всяка година. Един от пет смъртни случая се дължи на рак, според съобщения на официалните медии в континентален Китай. В много градове ракът е изпреварил сърдечносъдовите болести и е станал причина номер едно за смърт.

Експерт от китайската Асоциация на хартиеното производство каза, че много региони в Китай повишават култивирането на нови гори за дървесина.

Професор Джянг Гаоминг (Jiang Gaoming) от Китайския институт по ботаника каза, че горите за дървесина ще доведат до изчезването на естествените гори. Джанг обясни, че дърветата като евкалипта не задържат вода. Отглеждането на подобни дървета изисква много вода и причинява бързо намаляване на подпочвените водни резерви. В същото време, тези създадени от човека гори бързо изчерпват хранителните вещества на почвата и понижават нейното качество. Поради тази причина евкалиптите генерират химични вещества, които пречат на растежа на други растения, силно намаляват биоразнообразието и са причина горите да се превърнат в така наречените „зелени пустини“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!