Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Tang Ming, Epoch Times

Протестиращи в Китай крещят: "Долу Китайската комунистическа партия!"

Двама души са били ранени в нападение с ножове от транспортни чиновници, които се опитвали да събират такси. Инцидентът е предизвикал масов протест в края на миналия месец в Чяотоу, провинция Джянгши. Хората крещели: "Долу ККП!" и "Изгорете червеното знаме с пет звезди!"
Двама души са били ранени в нападение с ножове от транспортни чиновници, които се опитвали да събират такси. Инцидентът е предизвикал масов протест в края на миналия месец в Чяотоу, провинция Джянгши. Хората крещели: "Долу ККП!" и "Изгорете червеното знаме с пет звезди!" (снимка: gscmmsb198)

„Долу китайската комунистическа партия (ККП)“ и други лозунги срещу режима са крещели протестиращи в китайската провинция Джянгши (Jiangxi), разярени от раняването на двама души от правителствени служители, които ги били нападнали с ножове.

Мястото на протеста има историческа и символична значимост, тъй като е било база на Червената армия и отправна точка в нейния „Дълъг марш“ от преди повече от 80 г.

Близо 1000 души са участвали в протеста пред местното полицейско управление в община Чяотоу (Qiaotou) в северната провинция Джянгши.

Г-н Ли, местен жител, каза пред Epoch Times, че служители на надзорния отдел на транспорта в област Юду (Yudu) са нападнали с ножове двама души. Местният комунистически партиен шеф и други високопоставени правителствени служители са били отишли на мястото на протеста и изнесли пропагандиращи речи, опитвайки се да успокоят протестиращите, но това имало обратен ефект.

„Хората бяха наистина отвратени от подхода на чиновниците, които действат само на думи. Бяха излючително емоционални и крещяха на чиновниците. Беше много хаотично“, каза Ли.

Един от протестиращите каза пред Epoch Times: „Хората крещяха ‘ККП убива хора’, ‘Долу ККП’, ‘Изгорете червеното знаме с пет звезди’ и др. Някои се опитаха да хвърлят тухли по двама от атакуващите, които се криеха в конферентната зала. Полицията и чиновниците не можеха да направят нищо друго освен да гледат“, сподели той.

Исторически преглед


Активист за демокрация, който пожела да остане анонимен, каза пред Epoch Times, че този протест и другите скорошни демонстрации имат специална историческа значимост.

Той сподели, че преди 85 г. ККП е установила първия си селски съветски режим в област Луфенг (Lufeng), провинция Гуангдонг (Guangdong), която е мястото на скорошния масов бунт на жителите на Укан (Wukan), които изгониха местното правителство на ККП.

„Област Юду бе отправната точка на така наречения „Дълъг марш“ на Червената армия преди повече от 80 г., а днес жителите на Чяотоу крещят „долу ККП!“ Изглежда, че режимът на ККП няма да съществува още дълго“, обясни той.

Инцидентът в Чяотоу започнал сутринта около 9 ч., когато четирима транспортни координатори - правителствени служители от местната автогара за дълги разстояния, отишли да събират таксите за транспортно управление и изпаднали в спор с транспортните изпълнители. Твърди се, че по време на спора координаторите намушкали двама изпълнители с ножове.

Местните жители излезли следобеда и изискали наказание за нападателите, но били разгневени допълнително от чиновниците на област Юду, които изнесли безсъдържателни пропагандни речи. Появили се и голям брой полицаи. Хората преобърнали някои от колите на координаторите и една полицейска кола. Чиновниците най-накрая се съгласили да задържат двама транспортни координатори.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!