Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Селските избори в Укан и не толкова скритата ръка на партията

На китайското село, спечелило международно медийно внимание през септември 2011 г., когато изхвърли одобрения от Китайската комунистическа партия (ККП) комитет и пое управлението, сега предстоят избори за нов селски комитет – избори, които ККП се опитва да манипулира.

Жителите на южното китайско село Укан (Wukan) протестираха три месеца с „равен резултат“ срещу ККП и силите й за сигурност. Те бяха разгневени от селския комитет, продавал земя от селото, без да предостави компенсации на тамошните жители.

В края на декември партийни чиновници приеха исканията на селяните и признаха за легитимен „селския съвет“, издигнат на мястото на сваления селски комитет.

Това признание продължи една седмица. След това партийните чиновници наредиха разпускането на съвета и избори за нов комитет.

Правилата се променят


Като първа стъпка в изборния процес жителите на селото гласуваха за 11-членен изборен комитет, който да организира и наблюдава фактическите избори за селски комитет през март.

Преди този първи вот партията обяви изборните правила.

Селяните дадоха гласа си за изборен комитет, след което партията обяви нови правила: избраните в изборния комитет нямат право да участват в изборите за селския комитет – дисквалифицирайки по този начин първия избор на селяните за техни представители.
Според китайските закони избраните в изборния комитет могат да участват в изборите за селски комитети, стига да се оттеглят от изборния.

По думите на г-н Джанг Джянченг (Zhang Jiancheng), един от лидерите на есенния протест на жителите на селото, най-доверените представители на селото вече са имали правото да участват в изборите през март, от което са били лишени поради промяна в правилата.

Партиен контрол


В Укан партийното разваляне на споразумения и промяната на изборните правила са част от модела на партийните манипулации на селските избори.

„Всички избори в Китай са манипулирани – коментира Ченг Шяононг (Cheng Xiaonong), бивш съветник на сваления партиен лидер Джао Зиянг (Zhao Ziyang), понастоящем живеещ в САЩ. – Няма неманипулирани избори. Политическата система винаги е под контрола на комунистическата партия … лидерството на местния клон е абсолютно и никога няма да бъде разклатено.“

Партийните клонове са на всяко едно ниво на управление в Китай и дори в големите чуждестранни предприятия. По думите на Ченг местният партиен клон е действителната власт, а не селският комитет, чийто ръководител е отговорен пред партийния секретар.

Ченг посочва, че партийният секретар контролира повечето човешки и финансови ресурси в селото и одобрява всички важни решения на селския ръководител.

Ръководителят на селския комитет, от своя страна, обикновено е партиен член – или ако не е, се очаква да следва лидерството на партийния секретар. В противен случай това би било сериозен политически проблем и човекът би бил безусловно отстранен, коментира Ченг, който има и личен опит с подобна ситуация в селските райони на Китай.

Селски избори


Селските комитети са основани в Китай в края на 80-те години, първоначално като начин за партийните хардлайнери да въдворяват ред  в селата, много от които попадат под контрола на местни главорези след краха на въведената от Мао комунална система.

„Органичният закон за селските избори“ от 1987 г. е първият закон, формализиращ този процес в близо милион села на територията на Китай. Изборите стават задължителни през 1998 г. Но селските комитети официално не са част от управляващия апарат на Китай – те са под контрола на общинските и окръжните правителства, които често се намесват в изборния процес.

Наред с поемането на контрола над селския изборен процес местните партийни власти затвърдиха и авторитета си: полицейски коли и полиция бяха изпратени в селото и направиха присъствието си там явно.

Промяна в обстановката


Репортер от хонконгския Apple Daily, който присъствал на мястото на събитието, описва тревожна сцена. „Нямаше ги защитните окопи, издигнатите барикади и напрегнатата антипартийна атмосфера. Вместо това жителите на селото са възприели бюрократичен отговор на въпросите, като казваха: „Вярваме, че партията ще разреши проблемите“.“

Опитите за интервюта също бяха прекъсвани от други жители на селото, шепнещи на местен диалект да не създаваме проблеми, пише журналистът, чието име не се появява под статията.

Сред обезпокоителните промени в селото е и ролята на Лин Зулиан (Lin Zulian), лидер на селските протести.

След споразумението между селото и партийните власти Лин е назначен за селски партиен секретар. Местните жители обаче не знаят чии точно интереси защитава той, в подкрепа на което журналистът от Apple Daily посочва многократните откази на Лин да бъде интервюиран.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!