Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Mastoor Khan

Маслините – естествената панацея

Засилете присъствието им в менюто си

Ако търсите как да се храните по-здравословно, малко са по-лесните или по-вкусните начини от засилване на маслиненото присъствие в менюто ви.

Здравословни ползи от маслините


Установено е, че хората, консумиращи повече маслини, са по-малко податливи  на хронични заболявания – сърдечни и ракови. Според проучване, проведено в Гърция, Испания и Италия, жените участнички, които преминали от зехтин към маргарин, са били много по-склонни да развият рак на гърдата. Тялото се окислява през целия ден (окисляването е процес, който можете да видите със собствените си очи, когато разрежете ябълка и краищата й започнат да покафеняват) и този процес допринася значително за стареенето. Маслините могат да помогнат за предотвратяването на този процес в телата ни.

Две лъжички дневно


Най-новите проучвания сочат, че богатото на маслини меню не само помага на сърцето и предпазва от ракови заболявания; от консумацията на този здравословен плод и маслото му има многобройни ползи. Маслините помагат при високо кръвно налягане и проблеми със съсирването на кръвта. Помагат и при възпаления, което е много гореща тема в медицинската сфера. Според друго проучване – това на EUROLIVE, обхванало пет европейски държави, две лъжички зехтин „екстра върджин“ дневно могат да доведат до значителни здравословни подобрения за наистина кратко време (три седмици). Вече много учени и диетолози препоръчват консумацията на две лъжички дневно. Няма нужда обаче да ги приемате като лекарство, когато могат да бъдат добавени към храната за овкусяването й.

„Екстра върджин“


Зехтинът тип „екстра върджин“ е най-близък до самата маслина по отношение на полезни качества и засега е с най-богато хранително съдържание. Някои зехтини от този тип често са определяни като „студено пресовани“, което предполага, че извличането им е било без каквато и да било термична обработка. Объркващ обаче е фактът, че не всички зехтини „екстра върджин“, които са без термична обработка, използват тази терминология. Тъй като този тип зехтин е много по-скъп от останалите, е налице стремеж за продажбата на по-нискокачествени зехтини като „екстра върджин“. Миналия месец изданието Olive Oil Times  съобщи, че двама мъже в Андалусия са били осъдени за широкомащабна измама със зехтин. Те бутилирали смеси от слънчогледово олио с други масла и зелено багрило и го представяли за зехтин „екстра върджин“. Ето защо си струва да се търсят реномирани марки, дори да са по-скъпи. Струва си и да се отбележи, че този вид зехтин не е с голяма трайност. Той трябва да се съхранява на хладно и тъмно и може да започне да губи хранителните си качества след няколко месеца.

Кои да опитате


Поради нагарчащия привкус на маслините, вкусът към тях се придобива – и щом това се случи, те стават опасно пристрастяващи. Целите маслини, освен че съдържат масла, имат и много полезни вещества, включително и фибри. Могат да бъдат зелени (частично узрели), цветни (напълно зрели) или черни (презрели и дори окислени). Предлагат се и пълнени с аншоа, чесън и бадеми, или мариновани в подправки, чили, кориандър и лимон.

Знаете ли, че…?


Mastoor Khan е писател на свободна практика с интереси в областта на здравословния живот.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!