Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

ЗН: 5-звезден хотел за университет, кой получава печалбата?

Наскоро дебати провокира луксозен хотел на Университета за наука и технологии Кунминг (УНТК). Университетските служители твърдят, че този скъп хотел е за чуждестранни посетители. Казват, че ако е прекалено мизерен, китайският народ ще загуби лице. Нетизени се питат: "Университетът и неговата земя е собственост на държавата. Но основният проблем е как се управлява хотела и кой получава печалбата от него"...


В УНТК има 5-звезден хотел, наречен Уенхуи (Wenhui). Нощувката варира от 400 до 2000 юана. Chengdu Evening Post съобщи за него на 1 февруари. Хотелът е също така известен като "Международен академичен център на УНТК".

Това е 5-звезден хотел, проектиран за бизнес и конференции на университета. Той има луксозна западна зала за хранене, банкетна зала и частни трапезарии.

Вестникът съобщава, че длъжностни лица в университета казват: "Като международен академичен център, хотел Уенхуа е задължително да го има. Той се използва за настаняване на чуждестранни държавни служители, известни експерти, учени и дългосрочни чуждестранни студенти. Ако предлагаме нещо занемарено на чуждестранните посетители, китайците ще загубят лице."

Студент пита: "Нашите общежития са наистина опърпани, защо не оправят първо тях?"

Друг студент от УНТК каза: "Половината от студентите в стария университет още живеят в остарелите стаи за осем души. В стаята имат само една маса и двуетажни легла, а на етажа има една баня и една тоалетна."

Сун Уенгуанг (Sun Wenguang), пенсиониран професор от Университета на Шандонг (Shandong), каза, че университетското образование трябва да има различен фокус. Концепциите в образованието трябва да се актуализират, преподавателите се нуждаят от обучение, и образователният дух трябва да се развива. Въпреки това, УНТК се фокусира върху показни проекти.

Сун Уенгуанг: "Това е една голяма шега в международен план, че един университет като УНТК може да се издигне 5-звезден хотел. Университетите трябва да се съсредоточени върху академичната страна. Как може едно учебно заведение да има такъв луксозен хотел?
Въпреки това, тези луксозни хотели са нещо обикновено и за други университети".

Сун Уенгуанг вярва, че това явление е свързано с "корупция".

Сун Уенгуанг: "Има няколко причини. От една страна университетът има допълнително земя и изгражда голям хотел. Всъщност, това също може да се използва за настаняване на университетни длъжностни лица и техни гости. От друга, приходите от хотела може да са друг вид полу-легален доход".

Нетизени се шегуват с този феномен. "За да не губят лице китайците, корумпираните служители се хранят със скъпа храна и живеят в луксозни къщи".

Ли Ючанг (Li Yuchang, бивш учител в училище към Университета на Шандонг): "Ясно е защо тези университети се нуждаят от 5-звездни хотели. Тези, които посещават хотела са свързани с университета по някакъв начин, с академичните среди или конференции. Техните разходи ще бъдат възстановени по-късно. Що се отнася до университета, колкото по-луксозен хотел изградят, толкова повече пари ще направят. Не е ли печелившо?"

Но дали в действителност хотелът Уенхуи е за академични нужди или за печалба? На сайта на хотела пише: "От своето откриване хотелът Уенхуи е пръв избор за туристите. Това означава, че всеки може лесно да резервира стаи онлайн”.

Но нетизени питат: "При кого отиват приходите от хотела?"

NTD репортери Zhu Shanzhi, Huang Rong и Sun Ning

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!