Следвайте "Буднаера" в Телеграм

KanZhongGuo; New Land Magazine

Как се взима сърцето на модел

Андреа ван Хеерден и семейство.
Андреа ван Хеерден и семейство.

Когато международният модел Андреа ван Хеерден, родена в Австралия, напуска дома си, за да пътува по света, дори и не подозира, че ще открие съкровище в лицето на традиционната китайска култура, която става неразделна част от живота й. Тази млада майка, модел и стюардеса на Virgin Blue сподели в интервю своите уникални прозрения и нов начин на живот...


Релаксираща в дома си в Бризбън със съпруга си Чарл, 6-годишния си син Джамали и 4-годишната Камала, Андреа сяда върху дивана с чаша чай и ни поглежда със завладяваща усмивка.


Репортер: Бихте ли ни разказали за времето, когато бяхте модел, пътуващ по света?

Андреа: Разбира се ... Това беше в началото на 20-те ми години. Работила съм в Нова Зеландия, Сингапур и Малдивите, но най-вече пътувах из Европа, като основно живеех в Гърция и работех като модел в Гърция, Германия, Австрия и Италия. Там прекарах около три години.


Това звучи като вълнуващ начин на живот?

На повърхността изглежда като чудесен начин на живот, но след известно време не бе в действителност толкова бляскаво, колкото звучи. Живеете в "хотел за модели" или "апартамент за модели", пълен с модели от цял ​​свят. Много е лесно да се попадне в капана на купоните почти всяка нощ.

От моя опит моделите са третирани в Европа като знаменитости. Когато отидете в даден клуб там ви очаква ВИП табелка, където ви третират като кралска особа; чашата ви постоянно се допълва с безплатен алкохол, както и с други вещества, които пожелаете.

Когато за пръв път отидох там изглеждаше като сбъднатата мечта на всяко момиче - международен модел, третиран като ВИП и работещ с едни от най-атрактивните момчета в света. За пръв път си помислих, че имам всичко, което някога съм искала.

Но въпреки това имаше нещо, което беше ужасно ненаред. По това време не знаех какво е то. Изглеждаше, че колкото повече получавам което искам и колкото повече имам всичко, за което бях мечтала винаги, толкова по-нещастна ставах. Имаше някакъв вид пустотата.


Сега изглеждате щастлива, очевидно нещо Ви е променило. Можете ли да ни кажете какво?

Да, всъщност дори си спомням и деня! По това време пиех почти всяка нощ, употребявах наркотици и в общи линии правех всичко, за което човек не би искал майка му да знае. Бях една бъркотия.

И точно когато животът ми бе в най-критичната си точка получих по пощата една книга от майка ми - не можеше да дойде в по-подходящо за мене време! Започнах да я чета и тя незабавно докосна нещо в мен - не можех да я оставя. След като прочетох тази книга, казва се "Джуан Фалун", осъзнах как бих могла да променя живота си, от повърхностно щастлив в живот с действително дълбоко щастие, което продължава през целия път. 


"Джуан Фалун"? Името звучи китайско. Това ли е съкровището, което сте открили в китайската култура?

Да, точно така. Това всъщност е основният текст на традиционната китайска медитативна практика Фалун Гонг (Фалун Дафа). Първото нещо което разбрах, е да търся в себе си отговорите на въпросите за своите проблеми и да не обвинявам за тях външни фактори. Така че постепенно се научих да не реагирам със заучени отговори и изведнъж бях в състояние да гледам на живота по съвсем нов начин.


Звучи като вълнуващо откритие, особено като западняк изглежда, че това на което сте попаднали от Изтока ви кара да се чувствате като риба във вода. Винаги ли сте имали склонност към азиатските традиции или култура?

Не, никога. Наистина не знаех нищо за ориенталските култури. Всъщност на повърхността тази практика изглежда, че произхожда от Китай, но смятам, че е много универсална. След като започнах да прилагам принципите на "Истинност, Доброта и Търпимост" в живота си осъзнах, че не съм имала преди това живот, който да уважавам.

Никога не съм предполагала колко много лъжи е било възможно да се изтъркалят от устата ми. Не големи, просто малки. Доброта имах при определени обстоятелства, когато ми изнасяше, но за търпимост - тя не съществуваше в моя речник. Това бе моментът, когато разбрах колко действително плитък е станал животът ми. Затова реших да го променя и се върнах обратно в Австралия. Това беше преди почти 11 години.

Друго нещо относно манекенството е, че винаги се вълнувах от това как изглеждам. Това е толкова повърхностно. Забравих коя съм в действителност, своята вътрешност, опитвайки се да се превърна в една външно перфектна жена. И тъй като (тази област) е наистина ориентирана към имиджа, може лесно да се привлекат непочтен вид мъже. Но след като открих това щастливо усещане в себе си бях в състояние да привлека почтени мъже. Тогава срещнах моя красив съпруг, Чарл (Чарл се смее при използваната за него дума "красив").



Как се срещнахте с Чарл?

Работихме заедно в Мелбърн. Колкото повече го опознавах, толкова повече го харесвах. Веднъж отидохме с групата си на къмпинг. Една вечер Чарл извади китарата си и започна да пее. Мисля, че това бе момента, когато "хлътнах" по него.



Сега манекенството заема по-малка част от живота Ви, защото сте заета с Джамали и Камала, със семейството и кариерата си.

Да, не се занимавам много с това сега. То е нещо, което зае голяма част от живота ми и от което натрупах много опит. Мисля, че бях модел общо около 12 години. Определено никога няма да ги забравя. В настоящия момент от живота си бих искала по-скоро да посветя време на своите деца. Чарл работи на пълен работен ден, а аз съм с непълно работно време.



Мога да си представя, че работейки като стюардеса във Virgin Blue може би имате много стресови ситуации, особено когато трябва да обслужите всички пътници едновременно!

Да, това със сигурност е естеството на моята работа. Като стюардеса съм заобиколена от хора през целия ден. Това може да бъде много стресиращо от време на време, ние имаме много отговорности. Ако има груби хора, няма мърдане. Когато някой ми е ядосан не мога просто да си тръгна.

Принципите на Истинност, Доброта и Търпимост на Фалун Дафа са ми особено от помощ в работата. Ако отвърна с добро и някой продължава да ми е ядосан, тогава не е нужно да се дразня или да се оправдавам. Ако наистина мога да запазя спокойствие, тогава като да няма от какво гневът им да отскочи обратно. Като гневът им да се разтваря.

Това е удивително, но работи само когато човек е действително спокоен отвътре. Отне ми много практика, за да бъда в състояние да го направя и разбира се все още работя по него, но ползите са просто невероятни и си струват усилията.



Фалун Дафа се сблъсква с преследване в Китай в продължение на 11 години. Защо мислите, че става то?

Виждате как тази практика е променила живота ми и колко е скъпа за мен. Така ще разберете как се почувствах като узнах, че хората в Китай са измъчвани до смърт в ръцете на полицията заради практикуването на Фалун Дафа. Това напълно ме шокира. Не можех да проумея как нещо толкова добро може да бъде преследвано.

Доколкото знам една от основните причини, довели до това решение, е огромният брой хора, които я практикуват. Преди да бъде забранена правителствено проучване заключава, че между 70 и 100 милиона души я практикуват. Знам, че е трудно за един западняк, роден в демокрацията да го разбере, защото така беше и за мен, но когато човек научи повече за историята на Китайската комунистическа партия ще види, че за съжаление това поведение не е нетипично за тях.



Бризбън е толкова красив град, особено с климата си. С натоварения си начин на живот успявате ли да се насладите на красотата му?

Да, аз много обичам Бризбън. От всички места, където съм била, най-много харесвам Бризбън. Вероятно едно от най-красивите места, на които обичам да ходя, е паркът New Farm, особено през пролетта, когато са цъфнали Джакарандите (Jacaranda, дървета с обилен лилав цвят, бел. ред.). В неделя сутринта отивам там, за да правя упражненията на Фалун Гонг. Толкова е приятно да се медитира там. Обожавам го. Това е и идеалният завършек на моята седмица!

Джакаранди по алеите на Университета на Куинсленд, Бризбън, Австралия.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!