Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Наближава инфлексна точка в демографията на Китай, казва експерт

Китайското население в трудоспособна възраст (от 15 до 64-годишна възраст) намалява за първи път от 2002 г. насам и тази тенденция може да представлява сигнал за опасност за продължителния икономически растеж на Китай, казва китайски икономист...

Цай Фанг (Cai Fang), член на Китайската академия на социалните науки и директор на Института за население и икономика на труда, беше интервюиран от Economics Information Daily през януари 2012 г.

Цай вярва, че раждаемостта в Китай е спаднала до нива, много по-ниски от тези в други развиващи се страни, отчасти защото хората "остаряват преди да натрупат състояние". Коефициентът на зависимост - съотношението между хората в пенсионна и тези в трудоспособна възраст, намалява от 1960 г. насам, но се очаква да започне да се покачва бързо през 2013 г.

В този момент Китай ще загуби своето конкурентно предимство в трудоемките отрасли, казва Кай, което от своя страна ще забави икономическия растеж.

Цай Фанг използва Япония като пример: преди 1990 г. растежът на брутния вътрешен продукт на Япония е бил 9.2 процента. Когато демографията на населението се променила, икономическият растеж спаднал до 3.8 процента, а след 1990 г., когато демографското предимство изчезнало, годишният ръст на БВП бил едва 0,89%, сигнализирайки за най-голямата икономическа криза в историята на Япония.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!