Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хиляди стачкуващи в Китай през януари

8000 работници от японската корпорация Fonda в Нанинг, провинция Гуангши, започнаха стачка на 16 януари. (qq.com)

През първия месец на годината в Китай към стачни действия преминаха десетки хиляди души в протест срещу лошите условия за работа, закъснелите или твърде ниски заплати. Към 22 януари имаше репортажи за поне 10 стачки и широкомащабни протести из цял Китай от началото на годината – почти един на всеки два дни. В много от инцидентите участваха хиляди души – в един от случаите – близо 8000.

На 1 януари бе проведен протест на хиляди жители на град Анянг (Anyang), провинция Хенан (Henan). Според Yahoo News протестът е бил срещу затварянето на няколко големи инвестиционни и застрахователни корпорации, довело до загубата на инвестициите на едно от всеки пет семейства.

На 4 януари 1000 работници от компанията Panzhihua Iron and Steel Group в Ченгду (Chengdu) са протестирали с настояване за увеличение на заплатите, според ежедневника Apple Daily. Властите са пуснали срещу тях 1000 полицаи, които разпръснали тълпата след няколкочасова конфронтация. Видеозаписи на сблъсъка бяха разпространени в Интернет.

На 7 януари работници от Qianlong drink industry Co., Ltd в гр. Ченгде (Chengde) проведоха апел. Според изданието Oriental Daily стотици работници от компанията, придобита от Lenovo Group, са издигнали банери срещу градските власти с призив за по-добри условия и изплащане на неизплатени бонуси.

На 9 януари над 500 работници от фабриката за производство на гума „Yellow Sea“ в Чингдао (Qingdao) започнаха стачка. Според радио Sound of Hope исканията са били за забавени изплащания на социални осигуровки и жилищни наеми.

На 10 януари протестираха и близо 1000 санитарни работници от шендженския район Луоху (Luohu).

На следващия ден, 11 януари, над 1000 работници от хонконгската фабрика за играчки в Донггуан (Dongguan) излязоха с искане за повишаване на заплатите – и настояха за изплащане на забавени тримесечни възнаграждения. Властите отговориха с многобройна полиция.

Радио Free Asia (RFA) съобщи за 3000 мюсюлмани в Джинджянг (Jinjiang), провинция Фуджян (Fujian), протестирали срещу конфискациите на земя на 12 януари, очевидно вдъхновени от успеха на селяните в Укан (Wukan). За разпръскване на тълпата властите са изпратили срещу тях над 1000 полицаи. Над 10 жители на селото са били арестувани или ранени, съобщават репортажи.

На 13 януари към стачни действия преминават 2000 работници от Changhe Automobile, според разпространени в Youtube видеоклипове. Срещу тях отново е изпратена многобройна полиция, за всеки случай.

На 14 януари 4000 работници от Sanyo в Шенджен (Shenzhen) протестират срещу липсата на компенсации, като излизат в стачка и блокират автомобилното движение.

8000 работници от японската корпорация Fonda в Нанинг (Nanning), провинция Гуангши (Guangxi), започнаха стачка на 16 януари. Според радио Free Asia работник е заявил в микроблога си на сайта Weibo, че местните власти са изпратили срещу протестиращите 1000 полицаи за въдворяване на ред.

На 17 януари стачка започнаха и 1000 служители от Xuzhou Meritor Axle Co. Ltd. в Джянгсу (Jiangsu). Според RFA причината е отхвърлено от ръководството на компанията искане за увеличение на заплатите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!