Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Забраняват на дъщерята на китайска активистка да пътува, за да получи награда

Донг Шуан (Dong Xuan), дъщеря на прикованата за инвалидна количка китайска активистка, осакатена чрез изтезания в затвора, бе възпряна да напусне Китай наскоро, за да получи награда от името на майка си.

Ни Юлан (Ni Yulan), китайска правозащитна адвокатка, бе победителка на наградата Tulip за защитници на човешките права за 2011 г. на холандското правителство; на нея не й беше позволено да напусне Китай, за да приеме наградата, която трябваше да бъде връчена на 22 декември 2011 г.

Нейната дъщеря е получила същата забрана, твърдят съобщения, споделени от други активисти за човешки права в Китай.

Донг Шуан, дъщеря на Ни Юлан, бе задържана на летището в Пекин, когато се опита да отлети за Холандия, за да получи награда от името на майка си.
Донг Шуан, дъщеря на Ни Юлан, бе задържана на летището в Пекин, когато се опита да отлети за Холандия, за да получи награда от името на майка си. (Радио Sound of Hope)

Правозащитният адвокат Джянг Тяньонг (Jiang Tianyong) първи публикува новината с пост в своя микроблог на 25 януари, коментрайки: „Сега Бей Бей (Bei Bei), дъщеря на адвоката Ни Юлан, е нелегално държана на летище Пекин. Замесените в този незаконен акт са полицаи от полицейско управление Чангчяо (Changqiao) и полицията на летището“. Той публикува и полицейските серийни номера.

„От телефонния ми разговор с Бей Бей чух резки звуци на мъмрене от полицията. Моля, изразете загрижеността си по въпроса!“ Оригиналният пост бе изтрит, но въпреки това съобщението бе препубликувано от нетизени на много места в мрежата.

Ни Юлан, адвокатка, която защитава жертви на принудителни изселвания, бе осакатена завинаги в резултат на изтезания при задържането й от полицията. Тежкото й състояние е описано подробно от New York Times. В момента тя е задържана и й предстои процес.

Наградата Tulip бе представена от холандското правителство през 2008 г. и се дава на личности, защитаващи правата на съгражданите си.

Циска Дреселхуис (Cisca Dresselhuys), председател на независимото жури, отговарящо за избора на победител за наградата Tulip, сподели, че церемонията ще бъде проведена по план, дори ако това означава наградата да не бъде връчена. „Ако не бъде направено по този начин, всъщност ще направим това, което китайското правителство се надява: да се пази тишина за дисидентите“, посочи тя.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!