Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jin Jing, Epoch Times

Китайските небостъргачи: рискована екстравагантност

През последните години небостъргачите никнат един след друг в Китай – многобройни претенденти за титлата „най-висока сграда“. Към момента е в ход строителството на над 200 небостъргача – еквивалентно на всички небостъргачи от този тип в САЩ.

Shanghai Tower, разположена във финансовия сектор на шанхайския район Пудонг, понастоящем е най-високата строяща се сграда в Китай. Вече са завършени 50 етажа, като основното й ядро се издига на повече от 220 м над земята. Проектната височина на сградата е 632 м и строителството трябва да приключи през 2015 г.

Други кули с подобна височина са 606-метровия финансов център Wuhan Greenland, известен като най-високата сграда в централен Китай, и 660-метровия международен финансов център Pingan в Шенджен (Shenzhen).

Според проучване от миналата година през следващите три години на всеки пет дни ще се завършва средно по един небостъргач, като общият им брой е 800 за пет години. Проучването следва американската дефиниция за небостъргач, а именно сграда с височина над 152 м.

Най-високата сграда в света е дубайският Бурж Кхалифа с височина от 828 м. Четири от десетте най-високи сгради в света са в Китай.

Рискован бизнес


„В областта на икономиката има поговорка, че просперитетът на небостъргачите е прелюдията към икономическа и финансова криза“, заяви Чанг Чингхси (Chang Ching-hsi), професор по икономика, пред Epoch Times.

Държавната медия People’s Daily информира през юни 2011 г., че построените от компании за недвижими имоти небостъргачи ще бъдат изложени на натиск по отношение на продажби и отдаване под наем, и че съществува риск от преинвестиране.

Много държави внимават със строежа на небостъргачи. В западните развити страни над 70% от хората днес живеят в градовете и тези зрели градски общества рядко строят високи сгради в широк мащаб.

Ю Джингю (Yu Jingyu), мостов строителен инженер, коментира пред Epoch Times, че въпреки че Китай се е усъвършенствал в изграждането на небостъргачи, от икономическа гледна точка строежът на голям брой от тях е просто безсмислена демонстрация на екстравагантността и съперничеството на местните правителства.

Град Гуйянг (Guiyang) в Югозападен Китай, чийто БВП едва наскоро достигна 15,8 млрд. щ. д., планира да построи 17 небостъргача – което го нарежда на пето място по брой небостъргачи сред китайските градове.

Репортаж на China Review News от 29 декември 2011 г. цитира Уди Лам, директор на Savills Southern China, според когото строителството на небостъргачи не е работа за обикновена частна компания или предприемач от сферата на недвижимите имоти. По думите му възвръщаемостта на инвестиция от 100 млрд. юана при строителството на небостъргач отнема 2-3 десетилетия.

Ду Бинггуо (Du Bingguo), главен изследовател от Китайската индекс академия в Шанхай, също е на мнение, че бизнесът с небостъргачи е много рискован поради бавната възвръщаемост на инвестициите и необходимостта от много средства.

Икономически спад


Икономическият растеж на Китай през последните десетилетия е подхранван основно чрез евтин износ. От началото на световната икономическа криза през 2008 г. тези експортни пазари са се свили. Постоянно загрижен за поддържането на БВП и удържането на мигриращите работници да не излязат по улиците, китайският режим се е насочил към инфраструктурни проекти и развитие на сектора с недвижими имоти. Резултатът от което са стотици нови язовири, злощастният високоскоростен влак, огромен брой високи апартаментни комплекси, както и небостъргачите.

Според различни експертни мнения в Китай е налице огромен балон на недвижимите имоти, готов да се спука. Много от новите огромни апартаментни комплекси – цели градове от тях – остават почти празни, тъй като средностатистическият китаец не може да си позволи да живее в тях.

Някои анализатори предупреждават за икономическия колапс на Китай.

800 небостъргача нямат смисъл във времена като тези. Посланието на небостъргачите изглежда е, че Китай е надигаща се суперсила с неограничени ресурси, докато мнозинството от китайците живеят с по няколко долара дневно, без чиста вода и безопасна храна.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!