Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gu Qing’er, Epoch Times

Китайска фабрика за играчки фалира, работниците протестират

Над 1000 бивши служители на базираната в Хонг Конг фабрика за играчки Creative Master (Чуангинг) излезнаха на протест по улиците на град Хенгли, област Донгуан, на 11 януари. Компанията изведнъж обяви банкрут, оставяйки много служители без работа и приходи. (Weibo.com)

С наближаването на най-важния празник в Китай - китайската Нова година, фабриката за играчки Чуангинг бе обявена изненадващо в несъстоятелност, оставяйки много от своите служители без заплащане за празниците. Над 1000 от служителите излязоха по улиците, изисквайки заплатите си от местната власт...

Чуангинг, също известна като Creative Master, е компания базирана в Хонг Конг, с фабрики в град Хенгли, област Донгуан, провинция Гуангдонг.

На 10 януари, докато работниците били все още на работа, компанията изведнъж обявява банкрут и собственикът изчезва. Сутринта на 11 януари служителите отиват до кметството на Хенгли, за да потърсят помощ от местните власти.

Свидетел на случващото се на име Денг заяви пред Epoch Times: "Видях много работници по улиците, които блокираха трафика и причиняваха задръствания. Те отиваха към кметството с плакати. Те не крещяха никакви призиви. Имаше полицаи с тях за спазване на реда. Мога да кажа, че или компанията е била изостанала с изплащането на заплатите, или е подала заявление за несъстоятелност. Китайската Нова година идва и работниците изглеждаха много обезсърчени от това, че нямат никакви пари за празниците. Демонстрираха от около десет часа сутринта до пет часа следобед."

Служител, който пожела да остане анонимен, заяви пред Epoch Times, че компанията все още им дължи заплати за два месеца и половина, както и че собственикът от Хонг Конг е изчезнал. Съдът е разпоредил фабриката да бъде затворена от 11 януари. Повече от 1000 работници са отишли към кметството с искане от местната власт да им помогне да си получат заплатите.

Според написаното в микроблоговете, работниците и държавните служители не са могли да постигнат споразумение по време на срещата. Сутринта на 12 януари работниците блокирали основната пътна артерия в град Хенгли. Властите са мобилизирали стотици полицаи, които да разпръснат работниците. Някои от работниците са били ранени, а други - арестувани.

Чуват се слухове, че властите планират да помогнат със 7 милиона юана (1.5 милиона лева), за да платят заплатите на работниците временно, с цел да се предотвратят ескалация на инцидента. Когато Epoch Times потърси по телефона местното управление на град Хенгли за коментар, директор с фамилно име Ю от отдела за пропаганда заяви, че отговорните държавни служители са в момента на среща за обсъждане на инцидента. Ю съобщи, че градската управа ще плати на служителите заплатите им за два месеца и десет дена, като ще си върне парите след като собственика бъде открит.

Creative Master е основана през 1986 г. и е един от най-големите производители на играчки - модели на автомобили. Седалището й се намира в Хонг Конг и е регистрирана в чуждестранни фондови пазари. Компанията е имала 10 фабрики с над 10 000 служители, но глобалната финансова криза я смалява бързо до две фабрики с около 1000 работника.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!