Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Tara MacIsaac, Epoch Times

Гонение в Ню Йорк - внос от Китай

Група барабанчици на парада на Фалун Дафа в Чайнатаун през април 2010 г. Барабанчиците и Фалун Дафа асоциацията бяха изключени от парада по повод китайската Нова Година
Група барабанчици на парада на Фалун Дафа в Чайнатаун през април 2010 г. Барабанчиците и Фалун Дафа асоциацията бяха изключени от парада по повод китайската Нова Година в китайския квартал на Ню Йорк в неделя, 29 януари. Организаторите цитират като причина сигурността, но според други решението е повлияно от китайското консулство. (Dai Bing/ Epoch Times)
Небесният маршируващ оркестър на Фалун Дафа
Небесният маршируващ оркестър на Фалун Дафа по време на парада в китайския квартал на 25 април 2011 г. (Dai Bing/ Epoch Times)

НЮ ЙОРК - Сега е китайската Нова година - времето за празнуване като единна общност - но само одобрените от Китайската комунистическа партия (ККП) могат да са част от общността в Чайнатаун...

Ето какво казва Ко-Лин Чин - професор в университета Рутгерс, коментирайки, че не е изненадан от факта, че Нюйоркската Фалун Дафа асоциация не е допусната да участва в парада в Чайнатаун миналия уикенд.

Фалун Дафа (Фалун Гонг) е духовна практика, която е преследвана от ККП от 1999 г. насам. Според доклади на Амнести интернешънъл и ООН, практикуващите в Китай продължават да бъдат лишавани от свобода, изтезавани и убивани.

"Дори и да няма конкретно нареждане от китайското консулство, всички тези организации са наясно, че ако позволят на Фалун Гонг да бъде част от парада, това ще им причини редица неприятности", заяви Чин в телефонно интервю.

Националната справочно-информационна служба за наказателно правосъдие (NCJRS) описва Чин в доклад, спонсориран от американското министерство на правосъдието, като "изтъкнат академичен експерт от САЩ по въпросите, свързани с китайската организирана престъпност". Документът посочва, че Американската асоциация Фукиен (ААФ) - един от организаторите на парада, е обвързана с китайската организирана престъпност.

Например, Американската асоциация Фукиен осигурява на мощната престъпна групировка Фук Чинг "физическо място за събирания. Те позволяват на престъпната групировка да оперира на тяхна територия, като по този начин я легитимират пред обществеността. Също така предоставят криминални възможности (като например защита на хазартните операции), както и предоставяне на пари и оръжие", се казва в доклада.

Според Чин, ААФ е също така тясно обвързана с китайския комунистически режим.
"Ако сте обществен лидер, или ръководител на някое от тези сдружения, със сигурност ще желаете да поддържате добри отношения с ККП поради редица причини - едната от тях е, че може да се наложи да търсите помощ от нея в бъдеще", каза Чин.

Той обясни, че лидерите на общността в Чайнатаун следват това, което разпорежда китайското консулство, за да избегнат проблеми при завръщането си в Китай.

Парадът се организира от "За по-добро Чайнатаун ​​общество" и Американската асоциация Фукиен. Според Стивън Тин - президент на "За по-добро Чайнатаун ​​общество", единствената причина Фалун Дафа асоциацията да бъде изключена е поради "съображения за сигурност". Кенет Ченг - председател на Американската асоциация Фукиен, заяви: "Не желаем присъствието на нито една политическа група, за да няма нарушаване на сигурността."

Нюйоркската полиция (NYPD) не потвърди тези съображения за сигурност. Говорител на NYPD заяви: "Не забраняваме ничие участие в различните паради."

Леви Броуди от Фалун Дафа асоциацията заяви, че в предишните паради не е имало никакви проблеми със сигурността, с изключение на един дребен инцидент във Флашинг по време на миналогодишния новогодишен парад. Тогава мъж се засилил в процесията и разкъсал банер на Фалун Дафа.

Фалун Дафа асоциацията е участвала в парада в Чайнатаун през 2007 г. и предходни години. Също така е била редовно домакин на различни паради в града, като например ежегодния парад минаващ през Чайнатаун ​​на 25 април, който бележи годишнината от призива към ККП през 1999 г. за осигуряване на безопасна и правомерна среда за практикуващите Фалун Гонг в Китай.

Фалун Дафа асоциацията е участвала също така в многобройни паради из целия град, включително парадите в деня на Св. Патрик, деня на загиналите във войните, както и деня на ветераните, като често е носител на награди за музиката на своя маршируващ оркестър.

Фалун Дафа асоциацията призова общинската служба по въпросите на общността да вземе отношение към забраната за участие в парада.

Евелин Ърскин от общинската служба по въпросите на общността пише в имейл: "Върховният съд постанови, че парадите са форма на свобода на словото. Ние не резпореждаме на организаторите на парадите кого трябва да включат."

Общинският съветник Джеймс Сандърс-младши от Куинс се присъедини към членовете на китайската общност в Ню Йорк, изразявайки надежда, че на тържеството ще бъдат включени всички групи.

"Каквито и трудности различните групи да имат в родната си страна, красотата на Америка е в това, че можем да насърчаваме толерантността, взаимното уважение и чувството за единност сред различните групи", каза Сандърс в изявление, оповестено в сряда.

Президентът на едно-вековната Лин Синг асоциация (видна организация от Чайнатаун) - Хуанг Юджен (Huang Yuzhen), заяви: "Фалун Гонг е поканен да участва в ежегодния новогодишен парад във Флашинг и техният екип е много добър и грандиозен. Защо да не вземат участие и в Чайнатаун? Изглежда, че организаторите са предубедени. Явно са засегнати от политическия натиск и не позволяват на Фалун Гонг да участва, което е доста жалко, и много лошо. Силно се противопоставям на това."

Друг лидер на асоциация от Чайнатаун, който пожела да остане анонимен, беше на същото мнение - причините за изключването са политически и нямат връзка със съображения за сигурност. Китайски репортер му разказал за случай от преди няколко години, в който Фалун Дафа асоциацията се присъединила към края на процесията на парада в Чайнатаун, въпреки че не била включена в него. Репортерът видял организатора Стивън Тин от "За по-добро Чайнатаун ​​общество" да възкликва гневно на свой колега: "Как ще се оправдая пред китайското консулство?!"

Китайската консолидирана благотворителна асоциация (CCBA) - една от най-старите обществени организации в Чайнатаун, отказа да участва в парада миналата година заради връзките на парада с Китайската комунистическа партия, която според CCBA не защитава традиционните китайски ценности. CCBA избра вместо това да вземе участие в парада във Флашинг.

Член на Пета спомагателна полиция в района на Чайнатаун заяви миналата година пред Epoch Times: "Безсмислено е да се говори за 'съображения за сигурност' в района на източен Бродуей. Точно обратното, източен Бродуей е безопасен, тъй като повечето хора там са незаконни имигранти от провинция Фуджян, които не се осмеляват да създават проблеми и да провалят бъдещето си в Америка."

Еди Чиу от Лин Синг заяви, че ККП усилено се стреми да прилага влияние в Чайнатаун, като в днешно време все повече групи от китайската общност са обвързани с ККП. Разхождайки се из Чайнатаун, човек може да забележи провесени много от червените знамена на ККП над вратите на различните бизнеси, като според Чиу, повече от 50% от обществените групи в Чайнатаун ​​са сложили подобно знаме. Лидер на китайска общност, който пожела да остане анонимен, сподели, че ККП плаща на различните бизнеси до 10 000 щ.д. за слагане на знамето.

В рамките на работния ден никой не беше на разположение за коментар от китайското консулство в Ню Йорк.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!