Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson & Ariel Tian, Epoch Times

Неофициалната Гала на Пролетния фестивал осуетена

Китайската централната телевизия - официалната пропагандна медия на Китайската комунистическа партия, излъчва ежегодно в навечерието на китайската Нова година "Гала на Пролетния фестивал" - вечерно вариететно шоу, гледано от стотици милиони зрители в цялата страна. През последните три години партията потиска неговия импровизиран конкурент: "Гала на Пролетния фестивал на вносителите на петиции"...


Вносителите на петиции са част от потиснатата и обезправена китайска прослойка, която се обръща към режима за разрешаване на неправди, с което съдебната система се е провалила, макар че много малко от исковете изобщо някога биват разглеждани.

Третата гала на Пролетния фестивал на вносителите на петиции се проведе отново в Пекин тази година на 20 януари, като клиповете от нея бяха качени на части на китайски дисидентски сайтове и Youtube (част 1, 2, 3, 4). 

Над 40 вносители на петиции участваха в продукцията тази година. Някои обясняват в клиповете, че не са празнували Китайската Нова година със семействата си, тъй като къщите им са били унищожени от екипите за принудително събаряне.

В текста на една от песните им се казва: "Търсиш партията, и аз също я търся, но сега само се скитаме по улиците. Домът вече е унищожен, така че може да се прибера у дома единствено в сънищата си. Не мога да се изправя пред селото си. Партийо, управляваща партийо, защо ме измами да се превърна в молител? Не се ли страхуваш от позорен край?"

Вносителите на петиции, опитали се да проведат събитието на живо като част от подривната Гала на Пролетния фестивал на гара Юг в Пекин на 20 януари, успяха да запеят едва за няколко минути, преди да пристигне полицията и да разтури тържеството.

На 21 януари в друго импровизирано изпълнение в Шанхай, вносителите на петиции също успяха да изнесат представление за кратко време, в опит да изпратят поздрави на премиера Уен Джябао (Wen Jiabao), преди тържеството им да бъде разтурено и някои от тях арестувани и изпратени обратно в провинциите си. Друго подобно събитие бе проведено в Хубей.

На други места полицията е пристигнала точно когато празненствата вече са приключвали, но в някои от случаите не са извършвани арести.

Според RFA вносителят на петиции от провинция Ляонинг - Джянг Джяуен (Jiang Jiawen), е осъден на трудов лагер, след участието му в подобно тържество минала година.
Задграничният дисидентски уебсайт Boxun също съобщи, че Джао Дженджя (Zhao Zhenjia) - друг вносител на петиции - е арестуван на 22 януари, след като се е опитал да спаси трима вносители от "черните затвори" в Пекин.

Черните затвори са незаконни центрове за лишаване от свобода, създадени от полицията и други обществени или частни сили за сигурност в Китай, които се използват за задържането на вносителите на петиции, преди да бъдат изпратени обратно в родните им провинции. В много случаи вносителите са държани в ареста за неопределен период от време.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!