Следвайте "Буднаера" в Телеграм

VOA News

Антибиотиците водят до резистентност към лекарства при прасетата

Критици призовават за по-строг контрол

Прасетата, хранени с ниски дози антибиотици, са имали повече Е. коли в червата си, като тази бактерия е показала увеличена резистентност към антибиотици, според ново проучване.

Изследването потвърждава, че рутинната практика на включването на антибиотици към храната за животни увеличава устойчивостта към лекарства на бактериите в тези животни.

Според експерти антибиотиците в храната за животни помага за процъфтяването на нови видове резистентни на антибиотици болестотворни организми, което подклажда обществена здравна криза. Практиката е разпространена при големите животновъдни операции по цял свят.

Том Дюкс от Калифорния е имал личен опит с подобна бактерия. Той почувствал болезнени стомашни спазми преди няколко години. Лекарят му казал, че това е сериозно чревно състояние, наречено дивертикулит, и му предписал антибиотици.

След няколко месеца Дюкс развил същите симптоми. Отново му предписали антибиотици.

Лекарствата не помагат

Този път, обаче, те не помогнали. Той се завтекъл към спешния кабинет с невероятни болки. „Никога преди не съм се сблъсквал с нещо подобно – разказва Дюкс. – Всички спортни контузии, счупени ръце и т.н., бледнеят в сравнение с това.“

Резистентната към лекарства бактерия Е. коли попада в стомаха му през разкъсване на дебелото черво. Чрез спешна операция е отстранен 20-сантиметров участък.

Това се оказва единственото налично „лекарство“, което спасява живота му.

Дюкс се определя като фитнес-фанатик, който прекарва по няколко часа дневно във фитнес-залата. Но как един иначе здрав човек се заразява с животозастрашаваща супербактерия?

По думите му, макар и никога да не стане ясно със сигурност, вероятната причина е консумация на заразено месо.


Здрави животни срещу болни хора

На животните, отглеждани за месо в големите животновъдни ферми по света, обикновено се дават антибиотици, за да се предотвратят заболявания и да растат повече с по-малко храна. В САЩ са използвани повече антибиотици за здрави животни, отколкото за болни хора.

Това е спорна практика. В ново проучване изследователят Тад Стантън от американското Министерство на земеделието и негови колеги разглеждат бактериите в прасетата, на които са давани някои от тези антибиотици.

Те установяват „увеличение на над 20 различни резистентни на антибиотици гени“, включително гени за резистентност към антибиотик, който дори не е даван на прасетата.

„Видяхме и увеличение на количеството Е. коли, което беше неочаквано“, споделя Стантън.

Той отбелязва, че повечето Е. коли са безвредни, но някои действително причиняват заболявания. А дори и безвредните могат да предадат резистентните гени на не толкова безвредните си братовчеди.


Продължителен дебат

Това проучване, в „Протоколи на националната академия на науките“, е само най-новият рунд в един дебат, който се простира четири десетилетия назад във времето. Поне оттогава е известно, че даването на антибиотици на добитъка поражда резистентност.

Но Лиз Уагстром, главен ветеринар в Националния съвет на свиневъдите, коментира: „В крайна сметка, какво означава това за здравето на животните или на обществото?“

Уагстром се съмнява, че това оказва голямо влияние. По думите й на всяка стъпка от процеса има контроли – от фермата до кланицата и пазара, за да се държат бактериите настрана от готовите хранителни продукти. Според нея потенциалните вредни ефекти от резистентността на тази бактерия клонят към нула.


„Крайно тревожно“

С това обаче не е съгласен Джим Джонсън, лекар по инфекциозни заболявания от Университета на Минесота и експерт от Американското общество по инфекциозни заболявания.

За 25-годишната си кариера в медицината той е наблюдавал едно след друго лекарства да стават жертва на антибиотичната резистентност.

„Резистентността при Е. коли, която идва с месните продукти от захранвани с антибиотик животни, е изключително тревожна“, твърди той.

Американските регулатори наскоро ограничиха използването на една жизненоважна група антибиотици за добитъка и препоръчват и други ограничения. Според критиците е необходим много по-здрав контрол.


Проблеми с контрола


Но заплахите са дори по-големи в развиващите се страни, където регулациите и прилагането им е по-слабо, посочва Бърнард Валат, ръководител на Световната организация за животинско здраве.

„Над 100 държави нямат подходящо законодателство за прилагане на контрол върху тези продукти“, изтъква той. В тези държави „няма контрол да вноса, на регистрацията, на разпространението и употребата“.

По думите му резистентните бактерии могат да се разпространят навсякъде в глобализирания свят.

Експерти отбелязват, че добитъкът далеч не е единственият източник на резистентни бактерии. Употребата и злоупотребата на антибиотици при хората е поне също толкова голям проблем – ако не и повече.

За хората като Том Дюкс, който носи бактерията в червото си, откъде идват бактериите е по-маловажно, отколкото къде отиват.

„Живея всеки ден, знаейки, че тя все още е там – казва той. – И че ако някога отново се прояви, този път може и да нямат нищо срещу нея.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!