Следвайте "Буднаера" в Телеграм

China Forbidden News, NTDTV

Маотай - Вино за подкуп

Маотай
Маотай (Kan Zhong Guo)

Китайското вино Маотай (Maotai) се е считало за "националното вино" на средната класа в миналото, но сега една бутилка от него струва 2,000 юана и ще бъде включено в списъка на 100те най-луксозни стоки в  света. Така то вече няма да е за консумация на широката общественост. Експерти посочиха, че това се дължи на използването му за подкупи от корумпираните служители...


Твърди се, че Маотай е една от трите най-известни алкохолни напитки в световен мащаб, заедно с френския коняк и шотландското уиски. Маотай, "националното питие" на Китай, е представително за технологията на винопроизводство в страната. Но неотдавна цената на Маотай започна да расте бързо.

Бутилка обикновено "53 градусово Летящо" Маотай струваше около 500 юана преди три години, но сега е около 2000 юана. "Кой стои зад скока в цената на Маотай" бе заглавие на статия, публикувана в континентален Китай. Авторът Ляо Шяоли (Liao Xiaoli) пише, че Маотай не е просто "вино", и цената му не се определя просто от търсенето и предлагането на пазара. То се използва предимно при официални поводи, включително социални и бизнес събития и е като символ на статус.

Изглежда Маотай постоянно ще е в недостиг, без значение колко висока е цената му.

Продавачи на вино в Пекин коментираха, че техните купувачи на скъп алкохол са предимно държавни служители на Китайската комунистическа партия (ККП). Те не се притесняват за цените на спиртните напитки и ще ги купуват на каквато и да е цена, казват продавачите.

Професор Уанг Нинг (Wang Ning) от Катедрата по социология на Университета Джонгшан (Zhongshan), който е експерт по потребителска социология, посочи, че Маотай се е превърнал в символ на корупцията.

Проф. Уанг: "Маотай сега е марка за корупционна практика. Купувачите често използват публични средства, а понякога и собствени пари, за да купят това вино като подкуп за държавни служители. Сегашната цена е около 2000 юана за бутилка. Виното Маотай е било първоначално традиция. Ето защо, когато е било в недостиг цената му се е вдигала. В резултат на което обикновените хора не са могли да си го позволят и така то се превръща в лукс. Това не следва обичайния път на развитие на нормалните луксозни продукти, но е тясно свързано с нашата финансова система и харчене на обществени средства. Сега това е луксозна марка, която е тясно свързана с корупцията."

Китайското вино се прави от сорго, пшеница и други зърнени храни. По време на управлението на партията Куoминтанг (Kuomintang, КМТ) през 1937 г., правителството в Гуиджоу (Guizhou) забранява използването на храна за производството на вино по време на природни бедствия и недостиг на храна. 

Въпреки това, при управлението на Китайската комунистическа партия милиони тона зърно са били използвани за приготвяне на Маотай по време на Големия глад в Китай. 

В своя статия авторът Ши Фей (Shi Fei) посочва, че през трите години на Големия глад (1959-1961 г.) в континентален Китай са измрели от глад 30 милиона души. В същия този период 11 300 тона сорго и пшеница са били използвани в държавни предприятия за Маотай за производството на 2079 тона вино. Поради това той пише, че тоновете вино Маотай е произведено за сметка на милиони човешки животи.

Ши Фей пише: "Има стара поговорка, че Маотай взима душата на соргото и пшеница. Днес всеки знае, че през тези три години на Голям глад Маотай е взел душите на загиналите."

Наскоро бутилка Маотай "Пет звезди" от 1959 г. бе обявена на търг за 1034 милиона юана.
Проф. Нинг вярва, че тази промяна на Маотай от вино за народа на вино за подкупи, отразява основен проблем в Китай днес - еднопартийната диктатура и нейната корупция.

Проф. Нинг: "Най-големият проблем на Китай е системата. Има крещяща нужда да се демократизира използването на публичните финанси и тяхната прозрачност. Системата е безполезна, ако не се реформира. ККП няма да се демократизира или позволи прозрачност в използването на обществени пари. Това е проблем, невъзможен за разрешаване."

Историкът Сима Гуанг (Sima Guang) от Северната династия Сонг (Song) е казал: "Пестеливостта може лесно да доведе до лукс, но луксът трудно ще доведе до пестеливост". 

Така че няма да е трудно да се постави виното Маотай в списъка на 100те най-известни луксозни стоки в света. Но ще е трудно за екстравагантните комунистически служители да станат честни и скромни служители на народа.  

Според проф. Нинг при ситуацията на непрозрачност в обществените финанси е невъзможно да се ограничи неетичното изразходване на публични средства. Затова цената на Маотай може само да продължава да расте.
 

NTD репортери Wu Wei и Zhou Tian

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!