Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Жертви на сичуанското земетресение все още се борят за компенсации

Внезапно кално свлачище блокира р. Мин в ударената преди време от земетресение община Ингшиу (Yingxiu) в о. Уенчуан (Wenchuan), провинция Сичуан.
Внезапно кално свлачище блокира р. Мин в ударената преди време от земетресение община Ингшиу (Yingxiu) в о. Уенчуан (Wenchuan), провинция Сичуан. (Снимката е предоставена от източник в Китай)

Близо четири години след опустошителното земетресение в Сичуан (Sichuan) през 2008 г. родители на децата, загинали в срутилите се училищни сгради, наричани „сгради от тофу“ поради  конструктивната си неустойчивост, продължават битката за компенсации с местните власти.

Над 500 родители се събраха пред правителствената сграда в Бейчуан (Beichuan) с настояване за компенсации, въпреки че бяха отново игнорирани, според репортажи и интервюта. В отчаянието си родителите блокираха единствената основна пътна артерия към гр. Шиншян (Xinxian), спирайки движението.

Първоначално за преговори с родителите е бил изпратен окръжен зам.-магистрат, отговарящ за пътното движение, но според информациите той основно е стоял там, без да отговаря на въпроси. Протестиращите са настояли правителството да се заеме с проблема сериозно, като изпрати за преговори друг свой представител. Искането им е било отхвърлено и разгневените родители са блокирали трафика.

Една от тях, с псевдонима Цайюан (Caiyun), разказа пред Epoch Times, че за пострадалите ученици от други региони е имало компенсации.

„Ако за тях са били изплатени компенсации, на вас също щеше да ви бъде платено“, бе отговорът на зам.-магистрата, довел до нарастване на гнева и напрежението у протестиращите.

Според родителите децата им би трябвало да са обезпечени  чрез застраховка, но сега доказателствата за това са погребани в руините. Те отказаха да приемат твърдението на магистрата, че правителството не е осигурило никаква застраховка в случай на загуба, и предположиха, че солидната сума от компенсациите е била поделена между чиновниците и застрахователната компания. По думите им това е единственото обяснение за нелогичното и резервирано поведение на магистрата.

Местни пострадали се оплакаха и че домовете им са били разрушени от земетресението, но че жилищният заем, гарантиран от правителството на жертвите от бедствието при предполагаемо по-благоприятни условия, не е от голяма помощ. Повечето от жертвите е трябвало да закупуват нови жилища с помощта на лични банкови кредити.

„Властите заявиха, че действат в името на жертвите, но прибират всички пари в джоба си. Вместо това не сме получили дори помощни припаси – разкритикува Цайюан комунистическите власти. – Правителството скри истината от масите. Беше ни отказана свободата да говорим.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!