Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lin Zongwen, Epoch Times

Деца танцуват в дъжда за китайски чиновници

Деца от начално училище танцуват в дъжда за местните комунистически лидери по време на празненствата по случай Нова година в начално училище "Шиданганг" в град Уенджоу (Wenzhou), Китай.
Деца от начално училище танцуват в дъжда за местните комунистически лидери по време на празненствата по случай Нова година в начално училище "Шиданганг" в град Уенджоу (Wenzhou), Китай. (снимка: nddaily.com)

Снимки на група деца от втори и трети клас, танцуващи по време на новогодишните празненства за местните комунистически лидери в дъжда при мразовити температури, предизвикаха критични коментари от страна на китайските нетизени.

Децата от начално училище „Шиданганг“ (Shidangang) в град Уенджоу, североизточната провинция Джеджянг (Zhejiang), изнесоха представление на открито като част от празненствата за Нова година. Те танцуваха под дъжда при температури около 10 градуса, облечени в тънки костюми, докато местните партийни лидери се наслаждаваха на шоуто, скрити под чадъри.

Плакат, поставен като фон, представяше темата на спектакъла: „Многоцветните сърца на децата съпровождат живота“.

Това предизвика голямо вълнение в Интернет, след като в микроблог в Weibo бе публикувана снимка със заглавие „Деца танцуват под дъжда за скрити под чадъри лидери на Китайската комунистическа партия“.

„Децата са танцували в студения зимен дъжд, докато чиновниците са се наслаждавали. Чиновниците не могат да променят надменната си и упаднала природа“, коментира Carollj.

„Съпровождат живота? Може би съпровождат живота на тези партийни лидери, които погазват детските сърца“, пише Jasmine 1223.

„Как може тези лидери да гледат деца, танцуващи под дъжда? Може би те са изгубили сърцата си отдавна“, изразява възмущението си Don’t-understand-life.

Партийните лидери първи

Според съобщение на Southern Metropolis Daily местната метеорологична обсерватория е публикувала предупреждение за крайбрежен вятър за същия ден, с краткотрайни превалявания от дъжд и максимални температури от 12 - 14 градуса по Целзий.

Учител от началното училище „Шиданганг“ с фамилия Шу пояснява, че дъждът отслабвал, а и децата нямало да могат да танцуват с дъждобрани. Те не носели дъждобрани само по време на танца.

„Дъждобраните бяха само с детски размери; възрастните не можеха да ги използват, затова трябваше да използваме чадъри за лидерите“, обясни Шу.

След скандала с токсичното мляко на прах през 2008 г., рухването на училище по време на земетресението в Сичуан и много други малки и големи свързани с деца трагедии в Китай през последните години, китайският народ става все по-чувствителен и открит към несправедливостите спрямо деца.

Според някои нетизени танцовото представление в дъжда им напомнило за големия пожар в Карамай (Karamay) през 1994 г., където над 200 деца изчезнаха в пожара, защото партийните лидери избягаха първи.

Пожарът в Камарай избухва на 8 декември 1994 г. в хотел „Приятелство“ в град Камрай, автономния уйгурски регион Шинджянг (Xinjiang). Когато пожарът се разразява по време на представление за посрещане на провинциални чиновници, чиновник се разкрещява: „Всички да седнат. Не мърдайте. Нека лидерите излязат първи!“

От 325 смъртни случая 288 са на деца от средно и начално училище. Всички местни чиновници оцеляват. 17 от 23 провинциални чиновници загиват, а останалите 6 са ранени.

Китайският народ си спомня за трагичния инцидент с мотото „Нека лидерите излязат първи“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!