Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Инженерството от династия Сонг не допуска наводнения в Ганджоу

Чонгчинг (Chongqing), Нанинг (Nanning), Нанчанг (Nanchang) и много други градове в Китай бяха наводнени след тежки поройни дъждове в Южен и Северен Китай. В град Ганджоу (Ganzhou) обаче, в провинция Джянгши (Jiangxi), не последваха тежки наводнения.

Легендата разказва, че Ганджоу е „носещ се град“ с формата на костенурка, така че ще се носи винаги, накъдето и да плава. Но според експерти градът е избегнал наводнението поради дренажна система, изградена по време на династията Сонг.

Според историческите данни Ганджоу е претърпял тежко наводнение преди династията Сонг. Проектантът на дренажната система, Лиу И (Liu Yi), чиновник от династията Сонг, преконфигурирал улиците на града и конструирал два дренажни канала, които да отклоняват речните води към различни зони. Нарекъл ги с двата китайски йероглифа „Фу“ (щастие) и „Шоу“ (дълголетие). Те са известни като „дренажните канали Фу-Шоу“.

Дренажната система се възползва от денивелацията на терена, като така дава възможност на дъждовната вода и водата за напояване по естествен начин да се насочат надолу към реките на града. Лиу И адаптирал хидравлични принципи в проекта си, изграждайки 12 водни порти на изходите на дренажните канали, които се затварят в зависимост от водното ниво. Така когато речното ниво е по-ниско от портата, водата от дренажната система се излива навън, но ако речното ниво се повиши, портите се затварят, за да предотвратят нахлуване на вода навътре.

Дренажните канали Фу-Шоу са с дължина от 12,6 км и все още отговарят за оттичането на водата за 100 000-те обитатели на стария град. Според експерти тази система прави наводненията в града невъзможни, имайки предвид настоящето количество отпадни води и дъждове, защото е в състояние да се справи с 3-4 пъти повече вода.

Освен дренажните канали, изградените по време на династията Сонг здрави градски стени работят като огромни диги. Лиу И конструирал и стотици изкуствени езера в града, които се свързват с дренажните канали и действат като резервоари. Много от тези езера сега са запълнени с цел жилищно строителство, като останалите непокътнати са недостатъчни за успешното задържане на водата от тазгодишните поройни дъждове.

Много местни китайци оценяват дренажната система на града, като един от тях посочва "великата далновидност", която древните са притежавали. Професионалисти от областта на културното и историческото наследство я смятат почти за чудо от гледна точка на историята на цялостното градско планиране.

Династията Сонг управлява Китай между 960 и 1279 г. и е последвана от династията Юан.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!