Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gu Qing'er, Epoch Times

Стотици жалбоподатели - арестувани на шанхайската политическа среща

 
Стотици жалбопадатели са държани в "черни затвори" по време на шанхайската градска среща на Националния народен конгрес (ННК) и Народния политически консултативен съвет (НПКС) за 2012 г.
Стотици жалбопадатели са държани в "черни затвори" по време на шанхайската градска среща на Националния народен конгрес (ННК) и Народния политически консултативен съвет (НПКС) за 2012 г. (Предоставена от жалбоподатели)

Шанхайската полиция е задържала стотици граждани, които отишли да подадат жалбите си по време на неотдавнашната годишна среща на шанхайските политически лидери.

Шанхайските срещи за 2012 г. на Националния народен конгрес (ННК) и Народния политически консултативен съвет (НПКС), съответно квази-законодателно тяло и консултативно тяло, се проведоха в Шанхайския Експо център. Стотици китайски граждани отишли на място, за да подадат жалбите си, надявайки се ННК да обърне повече внимание на техните нужди. Всички жалбоподатели са били арестувани от полицията и освободени едва вечерта, според съобщения и интервюта.

Един от жалбоподателите, Уанг Коума (Wang Kouma), казва: „Дойдохме тук днес, за да подадем жалбите си, да повдигнем обвинения срещу съдебната несправедливост и корупцията, да подчертаем проблеми с преместванията и различни форми на несправедливи инсценирани процеси. Първоначално не приеха жалбите ни, но накрая го направиха заради силното настояване на жалбоподателите. Най-накрая полицията насила ни завлече до полицейски коли и ни отведе, за да бъдем задържани. Полицията претърси една жалбоподателка на име Чен Джянфанг (Chen Jianfang), принуждавайки я да предаде камерата си.“

Задържаните жалбоподатели изразиха силно протеста си спрямо това отношение с викове: „Възстановете човешките права! Възстановете справедливостта! Възстановете свободата!“

Джин Юехуа (Jin Yuehua), жалбоподателка от Шанхай, разказва: „Имаше 7 стаи и всяка беше пълна с около 80 души. Общо 400-500 души бяха задържани там. Бяхме заобиколени от стоманени врати и прозорци, подсилени с решетки. Мястото беше напълно изолирано, без вентилация. На всеки жалбоподател бе дадено по парче вестник, за да седне върху него на пода.“

По време на срещите на ННК и НПКС подписана от над 1000 души жалба е била изпратена до представители чрез експресна поща.

По думите на Джин жалбоподателите обвиняват шанхайското правителство за провал в изпълнението на административни задължения. Властите крадат собственост от гражданите чрез отнемане на земя и след това бягат от отговорност, допълва тя.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!