Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Yiran Feng, Epoch Times

Ръководителят на комунистическата партия твърди, че западната култура превзема Китай

Откакто преди около 30 години Китай се отвори към Запада за икономическо развитие, комунистическите партийни лидери са постоянно загрижени, че западния начин на мислене и ценности ще преобразят китайското общество и еднопартийната политическа система на режима. Но скорошна реч на партийния ръководител Ху Джинтао разкрива ново ниво на безпокойство в Китайската комунистическа партия (ККП) спрямо заплахата от инвазия на западната идеология и култура в Китай.

Списание Куиши - централно издание на комунистическата партия и официален вестник на Централния комитет, публикува наскоро реч, изнесена от китайския лидер Ху Джинтао на 6-тата сесия на 17-тия Национален конгрес на комунистическата партия през октомври миналата година.

Обикновено по време на националния конгрес не се обсъжда културната политика, но тя беше дискутирана на тази сесия. Два месеца по-късно списание Куиши публикува съкратена версия на речта на Ху, в която той алармира за западната културна инвазия.
"Враждебните сили засилват стратегическите си опити да узападнят и разделят Китай", каза Ху. "Идеологическата и културната сфера са фокусния център на продължителните усилия за инфилтрация на вражеските сили."


"Вражеските сили"

Някои анализатори посочват иронията в изявлението на Ху - комунизъмът сам по себе си е внесен от Запада.

Джао Пей - коментатор в Ню Танг Дайнъсти (NTDTV) - независима китайско-езична телевизионна мрежа със седалище в Ню Йорк, заяви, че комунистическата идеология е чуждестранен внос, вкаран в Китай преди 90 години, който "комунизира" Китай през последните 62 години.

Интересната част в речта на Ху е споменаването на "вражеските сили", казва Джао.
"Тези думи демонстрират враждебното отношение на комунистическия режим към свободния свят. ККП говори за откритост и реформи и желание за свързване с международната общност, но всичко това е измама", казва Джао. "Най-основната мисъл на тази диктатура е да запази своето авторитарно управление."

Джао също така споменава суматохата, създадена в китайското общество, заради обикновения и семпъл начин на придвижване и стил на живот на посланика на САЩ - Гари Лок, които бяха критикувани от някои държавни медии като опит за разделяне на Китай.

"За китайските граждани западният стил на Гари Лок е дългоочаквана мечта", казва Джао. "Китайските нетизени разискват, че ако Гари Лок излиза с полицейски ескорт, пие Маотай (скъп китайски ликьор), занимава се с любовници и е замесен в корупция - той ще бъде обявен за насърчител на ценностите на ККП."

Поддържане на стабилността

Китайските нетизени са станали по-прями и критични към режима след миналогодишните революции в Близкия Изток и Северна Африка. С отслабващата икономика масовите протести също са се увеличили.

Режимът се бори усилено, арестувайки много на брой активисти и адвокати, борещи се за права, като все по-настъпателно контролира съдържанието в Интернет през 2011 г. Става дума за бюджет по сигурността, който се използва за контролиране на китайските граждани, и за който се смята, че е по-голям от военния.

След речта на Ху много в големите градове на Китай задължиха регистрациите в популярните микроблогове (уейбо) да бъдат извършвани с истинско име.

Лин Хели - коментатор на актуалните събития, заяви пред Радио Франс Интернационал, че ККП затяга и културната, и Интернет политиката след 6-тата сесия на 17-тия Национален конгрес, като кибер-дисидентите са пострадали от нов етап на потисничество.

Контролирането на микро блоговете и интернет медиите в дългосрочен план е трудна задача. Но ККП обещава да увеличи финансирането и работната ръка, така че да успее в постигането на целта си да "поддържа стабилността".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!