Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Sophia Fang & Quincy Yu, Epoch Times

Тайванските избори – урок по демокрация за китайците

Тайванските кандидат-президентски предизборни дебати, започнали през декември 2011 г., са урок по демокрация за китайците от континенталната част на страната и предизвикаха ентусиазирани дискусии в китайския интернет.

В безпрецедентен ход четирите най-популярни китайски портала – Tencent, Sina, NetEase и Sohu, създадоха специални раздели за тазгодишните тайвански избори с отразяване в реално време и дори директно излъчване на изборните дебати.

Линкове към видеоматериалите и текстовите репортажи относно дебатите могат да бъдат видени навсякъде по китайските интернет форуми и чатове.

Гледането на тайванските президентски избори, предизборната кампания и рекламите в интернет оказа огромен ефект върху китайците от континенталната част, заяви Конг Ширен (Kong Shiren), зам.-генерален секретар на Демократична партия на Китай, понастоящем живеещ в Тайван.

По думите му телевизионните дебати между опонентите в кандидат-президентската кампания са  впечатлили много китайци от континенталната част, карайки ги да се запитат: „Защо Тайван може, а ние – не?“

„Защо не можем да имаме същите права като тези, на които се радват в „изостаналите“ общества?“, пита писателят Динг Донг (Ding Dong) в статия на chinaelections.org.

„Не вярвам в намерението на лидерите на континентален Китай за политическа реформа.  Ако го имаха, Китайската централна телевизия трябваше да излъчи изборите в Тайван, за да видят хората как се провеждат те там“, коментира блогърът Turbulence and Reform.

Според някои нетизени по отношение на личностна характеристика, красноречие, морал и познания лидерите на континентален Китай са далеч назад от тримата тайвански кандидат-президенти.

Нетизенът Jerry споделя, че се е просълзил, гледайки дебатите, защото най-често използваната дума от тримата кандидати е била „хора“ – толкова различно от партийната терминология „другари, лидери и широката публика“, обозначаваща според него класовото съзнание в една комунистическа държава.

Гуо Йонгфенг (Guo Yongfeng), застъпник за демокрация от провинция Гуандонг (Guangdong), сподели пред радио Sound of Hope (SOH), че Тайван е идеалният ролеви модел за Китай, защото е страна „от народа и за народа“. Според него китайският комунистически режим управлява хората с насочени срещу тях оръжия, така че те трябва да сведат глава. В Тайван кандидатите трябва да сведат глава пред хората, за да спечелят гласовете им.

Статия в сингапурския Lianhe Zaobao определя тайванския президентски дебат като обучение по демокрация на живо за континенталните китайци.

Студенти и организации от континентален Китай са посетили Тайван за изборите, твърди проф. Джинхуа Джанг (Jin-hua Zhang) от Института по журналистика към Националния тайвански университет. По думите й те са били живо заинтригувани от тайванските избори и демократична система.

Хонконгски младежи също формират групи за посещения в Тайван. Туристическа агенция в Хонконг дори е предлагала „двойна туристическа обиколка“ – за разглеждане на околностите и на изборите.

Новинарският факултет на Хонконгския университет организира 80-членна група за хората, искащи да отразят тайванските избори от първа ръка.

„След като изгледах тайванския президентски дебат за 2012 г., смятам, че тайванците определено не искат обединение с Китай“, пише блогър.

Хан Джигуо (Han Zhiguo), икономист и ръководител на института Beijing Banghe Fortune Research Institute, пише в микроблога си: „Решаващият фактор за бъдещето на Тайван е народът. Това е основната разлика между Тайван и Китай. Ако Китай не премине през политическа реформа, ще мине много време, преди Китай и Тайван да се обединят.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!