Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Честността е злато

Преди много време в Китай имало два магазина, които продавали ориз - магазинът Хонг Чанг и магазинът Йонг Ю.

Собственикът на магазин Йонг Ю бил много хитър. Той знаел, че не е лесно да се преживява с продажбата на ориз, затова се опитал да измисли начин да печели допълнително.

Един ден той поканил майстор на везни в магазина си и му казал: „Моля те, поправи ми везната да отчита 15.5 унции за джин (по принцип би трябвало да е 16 унции). Ще ти платя двойно за работата.“

Майсторът на везни се заинтересувал от допълнителните пари и забравил за професионалната си етика. След като дал инструкции, собственикът се върнал отново на работа.

Той имал четирима синове и всички те помагали в магазина. Най-младият син наскоро се бил оженил и съпругата му била дъщеря на адвокат. Тя чула собственика на магазина от съседната стая. След като размислила над ситуацията за момент, тя решила да разговаря с майстора на везни.

„Свекър ми е малко объркан и нямаше предвид това, което каза - казала тя. - Моля, поправете везната на 16.5 унции за джин. Ще ви платя два пъти повече. Но свекър ми не трябва да разбира за това.“

Майсторът на везни бил много радостен и веднага се съгласил да поправи везната, както пожелала младата жена. Това не му отнело много време. Тъй като той от много години работел за собственика, никой не се съмнявал в неговата работа.

След известно време бизнесът започнал да се разраства и дори клиенти на другия магазин идвали в Йонг Ю да си купят ориз.

Няколко месеца по-късно хората от целия град идвали да си купуват ориз от този магазин. Накрая другият магазин фалирал и разпродал всичко на собственика на Йонг Ю.

В навечерието на китайската Нова година цялото семейство се събрало и вечеряли кнедли. Собственикът бил много доволен и попитал цялото семейство: „Каква е тайната на успеха на магазина?“ Всички дали предположения и разговорът станал много оживен. Отговорите варирали от „Божия благословия“, „способността на бащата“, „добро фъншуи“, „добро сътрудничество“ и др.

Бащата се засмял и казал: „Никое от изброените. Везната в магазина. Нашата везна продава 15.5 унции като 1 джин и така печелим половин унция повече печалба на всеки джин, който продаваме.“

Много членове на семейството похвалили стария мъж за мъдростта му. Той бил много щастлив и поглаждал брадата си отново и отново.

Тогава съпругата на най-младия син се изправила бавно и казала на стария мъж: „Има нещо много важно, което трябва да Ви кажа, но искам да помоля за Вашата прошка преди това.“

Старият мъж кимнал с главата си, за да изрази съгласие. Младата жена казала: „Да, нашата везна наистина ни донесе богатство, но това е, защото тя дава 16.5 унции за 1 джин, а не 15.5.“ Тя продължила да разказва на всички как платила на майстора на везни допълнително, за да поправи везната. После казала: „Постигнахме го истински честно. Да, направихме по-малка печалба на джин, но я компенсирахме с продажбата на повече ориз.“

Всички били в шок, а старият мъж дори проверил везната, за да се увери в истиността на думите на снаха си. Наистина, везната отчитала 16.5 унции за джин. Старият мъж тихо отишъл в спалнята си.

На следващия ден, на китайската Нова година, старият мъж събрал цялото семейство след закуска. Той взел ключовете за магазина от колана си и казал: „Ставам стар и безполезен. Размишлявах миналата нощ и реших да оставя снаха си да управлява магазина. От сега нататък всички да я слушат.“

Източник/ци: Ge Juàn/ Natashe Yang, Kan Zhong Guo

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!