Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Xia Xiaoqiang, Epoch Times

Ху Джинтао и умиращата партийна реторика

Партийната реторика е вид идентификатор. Чрез речта на конкретния индивид членовете на ККП могат да отсъдят дали някой е част от ККП и каква е неговата степен на признателност към ККП.


По повод настъпването на новата година, световни лидери изнасяха различни речи. Например през декември в Осаватоми (Канзас) президентът Обама заяви: "В Америка сме по-велики заедно - когато всеки проявява честно отношение, когато всеки получава справедлив шанс и когато всеки допринася със своя справедлив дял".

Тайванският президент Ма Инг-джеоу заяви: "Нека свободата, демокрацията, правосъдието, цивилизацията и пламъкът на състраданието да продължават да горят в сърцата на следващото поколение".

Ху Джинтао - ръководителят на Китайската комунистическа партия (ККП), заяви: "Издигнете високо знамето на социалистическата идеология в китайски стил и използвайте мислите на Дън Сяопин и Трите представи [идеологическия принос на Джянг Земин], за да гарантирате в дълбочина научното развитие".

Ху Джинтао неуморно повтаря жаргона на всяко от поколенията партийни лидери. Това се дължи отчасти на образованието му и на средата, в която е израснал.

На 6 октомври 1964 г. в брой на Пийпълс Дейли е публикувана статия, която цитира реч на тогавашния студент в университета Цингхуа - Ху Джинтао. В кратката реч от няколко стотин думи 22-годишният Ху споменава общо 11 пъти изразите "мъдрия председател Мао" и "великата мисъл на Мао Дзедун". Особено впечатляващо е следното изречение: "Трябва да елиминираме напълно тъмните експлоатиращи системи от лицето на земята".

Неговото минало помага до известна степен да се разбере защо Ху действително е неспособен да говори като лидерите на нормалните страни - като Обама и Ма Инг-джеоу например. Но тук е необходим един малко по-задълбочен анализ.

В книгата "Разтваряне на партийната култура" се обсъжда как точно ККП използва езика.

За хората езикът е средство за обмяна на информация, предаване на опит, образоване на младите поколения, и т.н.. Езикът е част от културата, а също така и самият той е носител на култура.

След завземането на властта, ККП гледа на традиционната китайска култура като на най-голямата пречка за своето управление.

Затова ККП полага усилия за унищожаване на традиционната китайска култура, които включват използването на пропаганда, образователна система, вестници, радио, телевизия и филми, както и партийни срещи, документи и политически движения. Така тя създава безброй нови думи и форми на изразяване в изграждането на своята партийна култура като заместител на традиционната китайска култура. Речниците, учебниците и други средства са използвани при стандартизирането на тези изрази на партийна култура.

Китайските граждани живеят своя всекидневен живот с езика, създаден от ККП, но дори не го и подозират. Много от тях действително вярват, че езикът, който се използва сега, е просто резултат от неговото естествено развитие.

Но през десетилетията на тоталитарното управление и пропаганда, ККП не само променя начина на мислене на китайския народ, но също така насилствено променя и самия китайски език. Партийните реторика е всъщност политически диалект.

Партийната реторика е идентификатор. Чрез речта на конкретния индивид членовете на ККП могат да отсъдят дали някой е част от ККП и каква е неговата степен на признателност към ККП.

От тази гледна точка не само Ху Джинтао, но и всички лидери на ККП изнасят подобен тип речи пред обществото. Ако не го направят, на тях не се гледа като на "един от нас" (член на ККП), което може да сложи край на тяхната политическа кариера.

Например Уен Джябао (Wen Jiabao) често изразява някои свои възгледи, без да използва партийния език. Въпреки, че това не е сложило край на политическата му кариера, той вече е алармирал и обидил други членове на ККП.

На 1 януари 2012 г. партийното списание Куиши публикува статия, озаглавена "Разглеждайте правилно моралните условия на нашето общество". Статията анонимно критикува Уен Джябао, който твърди, че Китай е в "морален упадък". Това е четвъртият път, в който вижданията на Уен за моралния упадък са критикувани в медия на ККП.

Докато ККП съществува, партийната реторика - подобно на снимката на Мао на площад Тянанмън и неговите мумифицирани останки - ще продължи да съществува.

На 31 октомври 1961 г. тялото на Сталин е извадено от гробницата на Ленин. Войниците хвърлят тялото в трап, разположен в единия ъгъл на Кремъл. Целият процес отнема минути.

Най-вероятно тялото на Мао ще бъде изхвърлено в близко бъдеще с не повече почести.

А заедно с него и партийната реторика на ККП.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!