Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Zhou Qifei & Zhou Ping, New Tang Dynasty Television

Група се надява сляп китайски адвокат да бъде номиниран за Нобелова награда

Снимка от 28 март 2005 г. на слепия активист Чен Гунгченг (отдясно) със съпругата му и сина му пред дома им в село Донгшигу, североизточната китайска провинция Шандонг.
Снимка от 28 март 2005 г. на слепия активист Чен Гунгченг (отдясно) със съпругата му и сина му пред дома им в село Донгшигу, североизточната китайска провинция Шандонг. (STR/AFP/Getty Images)

Китайска продемократична група е изразила желанието си да номинира Чен Гуангченг (Chen Guangcheng) за Нобелова награда за мир, според наскорошни твърдения.

Чен е сляп адвокат по човешки права, който в момента е под домашен арест в провинция Шандонг. Неотдавна неговата история спечели вниманието на обществеността, когато холивудската звезда Крисчън Бейл се опита да го посети с филмов екип на CNN, който засне как Бейл бе изгонен и нападнат от китайски охранители.

Националният комитет на демократическата партия на Китай, базирана в Ню Йорк организация, която поддържа връзки с активисти за демокрация в Китай, обяви миналата седмица, че възнамерява да организира глобална акция за номинирането на Чен за Нобелова награда за мир. Организацията желае да привлече международното внимание към случая на Чен и най-накрая да извоюва освобождаването му.

„В изключително трудни ситуации Чен се опитва да подобри спазването на човешките права в Китай. Ние не сме слепи и въпреки това не смеем да се изправим в защита на правата си. Чен е изтърпял сурово преследване. Неговите действия са пълни със смелост“, заяви Ли Хонгкуан (Li Hongkuan), бивш ръководител на Reference News (Da Cankao), бюлетин за забранени новини в Китай, в интервю за телевизия New Tang Dynasty. В момента Ли е в САЩ.

Чен Гуангченг загубва зрението си млад. Той сам изучава право и започва да защитава потъпканите и тормозените. През 2006 г. той бе осъден на 4,5 г. затвор за изобличаване на насилието, приложено от чиновници на град Линши (Linxi), провинция Шандонг (Shandong), налагащи политиката за едно дете. След освобождаването му през 2010 г. Чен, съпругата и детето му бяха поставени под строг домашен арест.

„Ако Чен мислеше единствено за собствения си бизнес, щеше да има спокоен живот. Но той избра да помага на страдащите от политиката за едно дете - каза Ли. - Има много такива случаи в провинция  Шандонг. Светът се нуждае от хора като Чен Гуангченг.“

Усилията на Чен намериха отзвук в Китай. Множество хора отговориха на домашния му арест с организиране на кампания „Посетете Чен“. Те са били посрещнати с побой.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!