Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Китайският режим се страхува от съдебните дела на Фалун Гонг, показват дипломатически телеграми

Жители на Хонг Конг преминават покрай протестен банер в подкрепа на дело в обвинения в геноцид, подадено в Брюксел, срещу ръководителя на Китайската комунистическа партия Джянг Земин, 30 август 2003 г. (Laurent Fievet / AFP / Getty Images)

Дипломатически телеграми разкриват, че висшите държавни служители на САЩ следят развитието на почти 13-годишното преследване на духовната практика Фалун Гонг в Китай. Телеграмите внимателно посочват често паническите искания от страна на китайските чиновници за намеса на САЩ в съдебни дела, които практикуващи Фалун Гонг са повдигнали срещу високопоставени фигури, замесени в преследването...

Прегледът на дипломатическите телеграми, разгласени публично от WikiLeaks за периода от 1999 г. до 2010 г., разкрива някои не толкова известни факти относно преследването на практиката, както и отзиви на практикуващи Фалун Гонг и реакцията от страна на Китайската комунистическа партия (ККП).

Телеграмите също така показват, че Фалун Гонг е постоянно разисквана тема от китайските държавни чиновници. Те се безпокоят непрестанно за заведените съдебни дела от практикуващи Фалун Гонг, живеещи извън Китай, и често излагат недоволството си от тях в диалозите по въпроси като търговията и икономическата политика, Северна Корея, както и други въпроси от международно значение.

Американските дипломати са постоянен обект на специални молби от техните китайски колеги, които ги карат да "направят нещо", за да се намесят от тяхно име в предотвратяването на неприсъствени съдебни решения взети срещу тях, след като самите те не са отвърнали на съдебните уведомления.

Телеграмите показват американски дипломати, които отстояват позициите си срещу гневните тиради на китайските чиновници, въпреки че по-късно в редица от случаите фактите показват, че комунистическата партия действително е успяла да накара западните правителства да отстъпят.

Характерен пример от 2003 г. е дискусията с посланник Янг Джиечи (Yang Jiechi), в която Янг изразява загрижеността си спрямо правните действия на Фалун Гонг срещу Джянг Земин (Jiang Zemin) в САЩ.

Джянг Земин е ръководителят на Китайската комунистическа партия (ККП) през 1999 г., когато той подема с всички средства преследване срещу Фалун Гонг - практика, усъвършенстваща съзнанието и тялото и включваща пет медитативни упражнения и духовни учения, базирани на принципите истинност, състрадание и толерантност.

В писмо до Централния комитет на ККП в нощта на 25 април 1999 г. Джянг изразява безпокойството си от съществуването на толкова голяма група, която не е под прекия контрол на ККП, и поставя под въпрос убежденията им относно материализма и атеизма, пропагандирани от ККП.

След изслушването на китайската страна в една от дипломатическите телеграми се казва: "изразихме нашите собствени притеснения относно тежкото съдебно третиране на последователите на Фалун Гонг в Китай".

В тази среща Янг заявява, че ККП е "изключително загрижена" относно това как съдебното дело може да "навреди на отношенията между САЩ и Китай".

Фактически Държавният департамент се застъпва в полза на подсъдимите висши китайски държавни чиновници, като изисква "съдилищата да отхвърлят съдебните дела, повдигнати срещу китайски лидери, посещаващи официално Съединените щати", се казва в една телеграма.

Високопоставените китайските служители, цитирани в телеграмата, третират неспособността на САЩ да се намеси от тяхно име срещу практикуващите Фалун Гонг в съдебните процеси като "пречка" в отношенията между САЩ и Китай.

Това казва заместник министърът на външните работи Хе Яфей (He Yafei) на шарже д'афер Дейвид С. Седни през февруари 2007 г. Той започва разговора с обяснението, че Съединените щати и Китай "са постигнали положителен прогрес" чрез консенсус относно Северна Корея, Судан и други въпроси. След кето продължава, че 2007 г. е ключова в отношенията между САЩ и Китай и "ние не трябва да позволяваме на 'пречки' като Фалун Гонг да възпрепятстват на нашия съвместен напредък".

В същата телеграма се съобщава, че Хе Яфей заявява базирайки се на официалния китайски дискурс, че вижда малка разлика между политическите и юридическите процеси. Неуспехът в опитите да се предотврати разглеждането на делата от съдилищата - в конкретния случай срещу CCTV, официалната телевизионна “уста” на ККП - би бил равносилен на подкрепа на Фалун Гонг, се аргументира Хе.

В телеграмата се казва също така, че при опита на шарже д'афера на САЩ да обясни идеята, че в Съединените щати съдебната система е независима, Хе Яфей просто "повтори предишните си аргументи и подчерта рисковете в двустранните отношения".

Телеграмите показват, че Съединените щати тихо разширяват подкрепата си към Фалун Гонг, като поне в един бежански случай са провеждали интервюта с практикуващи Фалун Гонг в опит да разберат как се вземат решения в общността на Фалун Гонг.

Определяният като следващ лидер на ККП и Китай, Ши Джинпинг (Xi Jinping) посочва колко сериозно служителите на ККП приемат съдебните дела на практикуващите Фалун Гонг в отговор на въпроси от американския посланик Кларк Т. Рандт през 2007 г. Сред първите неща, които отбелязва Ши, е неговото облекчение при пътуването му до САЩ през май 2006 г. от факта, че при посрещението не му е било връчено дело от практикуващи Фалун Гонг.

"Ши заяви, че той и други китайски държавни чиновници не са притеснени или раздразнени от шумотевицата или протестите по време на своите посещения, а от правните последици и тежестите, ако им бъдат връчени книжа като част от правните действия в Щатите", се казва в телеграмата.

Телеграмите също така показват начина, по който ККП оказва сериозна тежест в страните от Югоизточна Азия. Тайланд, Индонезия и Сингапур са действали като преносители на войната на китайския режим срещу Фалун Гонг, според съобщеното в телеграмите. Тези опасения се появяват в телеграмите още през 2003 г., последвани от по-сериозни случаи на намеса и натиск, наблюдавани през последните няколко години във Виетнам, Тайланд, Сингапур и Индонезия.

ККП също така изглежда, че успява да включи различни елементи от кампанията си срещу Фалун Гонг в целия си спектър от инициативи. Засилващата се държавна подкрепа към "китайската Опра", Ю Дан (Yu Dan), която прокарва форма на раболепно конфуцианство в популярна телевизионна програма, е подкрепена от идеята, че "колкото повече хора се обръщат към конфуцианските идеи", толкова по-малко вероятно е да се обърнат към Фалун Гонг. 

Според телеграмите ККП набелязва Фалун Гонг (също известен като Фалун Дафа) и в редица други сфери. Акциите по конфискуване на сателитни приемници са отправени срещу хората, които ги настройват към телевизионни излъчвания свързани с Фалун Гонг, се твърди в телеграмите. 

Уен Джябао (Wen Jiabao) се аргументира успешно спрямо Бо Шилай (Bo Xilai) в съревнованието им за вицепремиерската позиция (заемана сега от Уен), като посочва, че практикуващите Фалун Гонг са обсипали Бо със съдебни дела. (Бо Шилай е ентусиазиран участник в преследването на Фалун Гонг в периода когато заема позицията партиен секретар на провинция Ляонинг (Liaoning), под чиято юриздикция е трудовия лагер Масанджа, известен със специалните жестоки методи на изтезания на практикуващи, където в един от случаите практикуващи жени Фалун Гонг са хвърляни в мъжки килии и подложени на групови  изнасилвания, според Информационния център на Фалун Дафа.)

Неколкократно е отказвана журналистическа виза на репортера на Wall Street Journal Ян Джонсън, заради репортажите му за Фалун Гонг през 2000 г. и 2001 г. - скоро след началото на преследването на практиката, се отбелязва в телеграмите. 

Най-накрая Ян Джонсън получава виза след поредица от срещи между управата на вестника с китайски и американски държавни чиновници през 2007 г. На тези срещи за Фалун Гонг се използва многократно думата "врага".

Телеграмите също показват, че партията е направила всичко по силите си, за да поддържа преследването вече 13 години, въпреки намаляващия интерес на партийните органи на сигурността в репресирането на мирни хора. 

Партията е разширила ролята на надсъдебната институция Управление 610, създадена специално за преследването на Фалун Гонг, насочвайки я и към други групи от хора. Една телеграма цитира китайски държавни документи, открити в Интернет от представител на САЩ, които описват стратегията на партията за налагане на директивите й за сигурност на квартално ниво в Пекин. 

"Използваната реторика в документите е милитаристична и разделя задачите по подготовката за честванията в ’предвоенни’ и ‘военни’ задължения", се казва в телеграмата, която се отнася до честванията по повод 60-годишнината на ККП. Действията по сигурността включват "надзираване на ключови групи" и "разгромяване на Фалун Гонг".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!