Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wang Hongliang, Epoch Times

Благотворителните организации в Китай - с ниска прозрачност

Ново официално изследване определя прозрачността на благотворителните организации в Китай на 33 от възможни 100 пункта. Китайският информационен център за благотворителност и дарения под Министерството на гражданските работи съобщи, че от 1000 изследвани благотворителни организации само 8,2% отговарят на минималните стандарти за прозрачност. 84% от анкетираните китайци изразяват недоволство относно липсата на прозрачност.

В края на третото тримесечие на 2011 г. регистрираните в Китай благотворителни организации бяха 450 000. Китайският информационен център за благотворителност и дарения избра 1000 организации, на които да бъдат анализирани нивата на прозрачност в области като финанси и операции. Резултатите са оценени в четири области, включително цялостност и навременност на публикуването на данните.

Изследването показва, че по скалата от 1 до 100 само 82 от 1000 организации имат оценка над 60, а средният резултат е 33.

От всички изследвани области с най-ниски резултати е финансовата прозрачност. Само 356 от 1000 организации публикуват резюме или извадки от годишния си бюджет. Едва 70 публикуват целия годишен финансов отчет. Средният резултат е едва 3,1 от 15 възможни точки. В другите области, като събиране на средства, информационно сътрудничество и финансови операции, средният резултат е 6,3 от 19.

Проблемите с благотворителните организации в Китай, много от които са свързани с режима, излязоха на вниманието на обществеността миналия юни със "скандала с Гуо Меймей". Млада жена на име Гуо Меймей заяви в блога си, че е "търговски изпълнителен директор" в Китайския Червен кръст и публикува свои снимки със скъпи спортни коли и гардероб, пълен с дизайнерски дрехи. По-късно тя заяви, че работи за съдружник, а не директно за Червения кръст.

В статия на Jinghua Times от 26 август се твърди, че според Китайския информационен център за благотворителност и дарения след скандала с китайския Червен кръст увереността на китайската общественост относно благотворителните организации е спаднала драстично. Между март и май благотворителните организации са получили общо 6,26 млрд. юана като дарения. Между юни и август общата сума на даренията е спаднала до 840 млн. юана, намаление от 86,6%.

През юли известният филантроп и президент на хонконгската Treasure Auction Limited, Inc., г-н Ю Панг-лин (Yu Pang-lin), заяви, че неговият най-голям проект е да повиши прозрачността на благотворителните дарения. "Трябва лично да раздавам средствата на фермерите, дори това да е физически трудно. В противен случай 1 млн. юана няма да постигнат резултат от 1 млн. юана. Не знам колко постигат в действителност. Може би половината от тях изчезват. Това не е рядкост."

Г-н Ю посочи, че дори човек в Китай да иска да бъде филантроп, лошото управление на благотворителните организации понякога води до разочароващи резултати.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!