Следвайте "Буднаера" в Телеграм

National Science Foundation

Учени разкриват цвета на Млечния път

 
Изображение на една от подобните на Млечния Път галактики - открита от Тимоти Ликуя и Джефри Нюман.
Изображение на една от подобните на Млечния Път галактики - открита от Тимоти Ликуя и Джефри Нюман. (Бритъни МакДоналд - Университет МакМастър, Армин Рест - Институт за космически изследвания и Джефри Нюман - Университет в Питсбърг)

Астрономите от университета в Питсбърг оповестиха най-точното до този момент установяване на цвета на нашата галактика Млечния път. Той е чисто бял. За да достигнат до това заключение, Джефри Нюман - доцент по физика и астрономия, и студентът Тимъти Ликуя използват данните от проекта Sloan Digital Sky Survey (SDSS), съпоставяйки характеристиките на Млечния Път с други галактики.

Проучването на "космическия цвят" на Млечния път може да изглежда доста просто, но поради факта, че слънчевата ни система е разположена вътре в Млечния път и облаците от газ и прах затрудняват видимостта към другите части на галактиката, изследователите са изправени пред трудност при установяването на "пълната картина".

Използвайки данните от проекта SDSS, учените успяват да идентифицират галактики, подобни на Млечния път, по отношение на общия брой звезди в тях и скоростта на зараждане на нови звезди. И двете свойства са свързани с яркостта и цвета на една галактика. Нюман и Ликуя използват средностатистическата стойност на цвета на подобните галактики, за да изчислят цвета на Млечния път.

Астрономите разделят повечето галактики на два основни класа въз основа на техния цвят. Това са червените галактики, в които рядко се формират нови звезди, и сините галактики, в които все още тече този процес. Новите измервания посочват, че Млечния път е близо до разделната граница на тези два класа.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!