Следвайте "Буднаера" в Телеграм

John An & Gary Pansey, Epoch Times

Работници от Foxconn заплашват със скок от покрив заради заплати

Над 100 недоволни от ръководството на Foxconn служители заплашват да скочат от покрива на фабриката.
Над 100 недоволни от ръководството на Foxconn служители заплашват да скочат от покрива на фабриката. (снимка: Интернет)

Служители на Foxconn, стоящи на покрива на фабриката в Ухан (Wuhan), заплашиха с групов скок оттам. Безизходното положение по повод неизплатените обезщетения при прекъсване на трудов договор обаче приключи мирно след успешни преговори, в които се включи дори кметът на Ухан.

Интернет публикации на китайци от континенталната част на страната и новинарски репортажи сочат, че на 2 януари изпълнителни директори на Foxconn са решили да предложат на около 300 техници прекратяване на трудовите отношения и съответното обезщетение вместо повишение на заплатите. Повечето от тези работници са предпочели да приемат обезщетението и да напуснат.

Впоследствие обаче ръководството се отмята от направеното в същия ден предложение и отказва да изплати обезщетенията. Това довежда до остра и бурна реакция от страна на недоволните служители.

Следобеда на следващия ден много от тях се отправят към петия етаж на сградата с намерението да извършат масово самоубийство в знак на протест.

С ескалирането на напрежението кметът на Ухан е бил призован на мястото на събитията и е помогнал за разрешаване на конфликта. Преговорите са приключили в 21 ч. вечерта на 3 януари без жертви и пострадали.

Базираната в Ню Йорк телевизия New Tang Dynasty (NTD) се свърза с фабриката на 9 януари. Представител на компанията, Лиу Кун (Liu Kun), заяви, че няма налична информация за инцидента или за евентуалните обезщетения.

В интервю за NTD Лиу Кайминг (Liu Kaiming), директор на Института по съвременни наблюдения в Шенджен, коментира, че ежедневната работа на производствена линия за дълъг период от време може да се равнява на „психически тормоз“ за работника.

Foxconn произвежда продукти на Apple като iPhone и iPad, а уханската фабрика – Xbox 360. Компанията получи серия от негативни отзиви в пресата през 2010 г., когато няколко работници скочиха от сградата и намериха смъртта си, което принуди ръководството да инсталира обезопасителни мрежи около сградите на компанията и да организира стаи за „справяне с гнева“, където служителите да отприщват неудовлетвореността си върху чучела.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!