Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Историята на кочияша

Добро бъдеще очаква смелия човек

Ян Зъ (Yan Zi) бил министър-председател на държавата Чи. Един ден, пътувайки във файтон, той минал покрай дома на кочияша. Съпругата на кочияша знаела за това и открехнала вратата, за да погледне файтона. Искала да стане свидетел на възвишеността на кралството. За нещастие, това, което видяла, било съпругът й, който стоял на файтона и триумфално размахвал камшика и пренебрегвал пешеходците, сякаш той е министър-председател.

Вечерта, когато кочияшът се прибрал, неговата съпруга му казала, че иска да се разведе с него. Той онемял и поискал от нея да му обясни причината. Тя му заговорила ядосано: „Ян Зъ е министър-председател. Той е интелигентен и добре известен сред кралствата. Видях го да стои смирено и достойно, размишлявайки. Той има уважението на другите. Ти си само негов кочияш, но изглеждаше високомерен, мислейки, че си над другите, когато пренебрегваше пешеходците. В сърцето си нямаш амбиция и нямаш бъдеще. Това е причината.“

Чувайки това от съпругата си, кочияшът осъзнал своите ограниченост и невежество. Толкова се засрамил, че започнал да се променя напълно. Променил отношението си към живота и учел усилено; поведението му накрая спечелило разбирането на съпругата му.

Най-накрая Ян Зъ също видял промените в кочияша си и поискал да разбере какво се е случило. Ян Зъ попитал кочияша и той му разказал цялата история. Ян Зъ бил много развълнуван. Той се възхитил на смелостта и духа на кочияша и на необичайното виждане на съпругата му. По-късно Ян Зъ препоръчал кочияша на краля на Чи. Тогава кочияшът бил назначен за чиновник.

Историята на кочияша ни казва, че невежите хора, които нямат амбиции, биха били много ограничени. Само тези, които смело могат да се изправят пред недостатъците си и направят промени, имат бъдеще.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!