Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kwong Sen Qia, Kan Zhong Guo

Велико състрадание

Kwong Sen Qia
Kwong Sen Qia

Как състраданието на продавач спира обир


Ако въоръжен крадец стоеше пред вас с пистолет и контролирана от разстояние бомба, какво щяхте да направите? Продавач стана център на медийното внимание в Хонконг, след като успешно убеди въоръжен крадец да избяга от неговия магазин. От къде идва неговата смелост? Нека разберем.

В края на миналата година хонконгското издание Apple Daily съобщи за продавач, който се изправил пред крадец с оръжие и бомба, докато работил сам в магазина. Не само че магазинът не бил ограбен, но и крадецът послушал съвета на продавача и избягал.

Героят на историята е Куонг Сен Чя (Kwong Sen Qia), 41 г., който работи за верига магазини от 11 години. Един ден, след като започнала неговата смяна и се сменил с колегата си, въоръжен мъж влязъл, носейки маска. Мъжът поставил оръжието си на тезгяха, заедно с малка кутия. Той държал дистанционно в ръката си и казал: „Това е бомба. Ако натисна копчето от дистанционното, ще експлодира. Побързай и ми дай всички пари от касата.“

Куонг споделя, че никога преди не е преживявал подобно нещо. Не знаел какво да прави. Но вместо да помисли за себе си, той мислил единствено за крадеца.

„Опитах се да разговарям с него: „Ей, това е сериозно нещо, трябва да го премислиш добре. Нямаме много пари в касата. Освен това, камера записва всичко. Трудно ще ти е да се отървеш от това. Трябва да го премислиш трезво и да не правиш нищо лекомислено. Побързай и си тръгвай.“

Крадецът бил замаян и спокойно слушал какво му казва Куонг. Междувременно в магазина влязъл клиент. Куонг казал: „Някой е тук, внимавай и си върви.“ Тогава крадецът изглежда се осъзнал, взел оръжието и бомбата и избягал. Всичко това продължило 3-5 минути.

Хората били изненадани от неговата смелост. Някои медии предполагат, че той е будист. Куонг заявява, че не е будист, а самоусъвършенстващ се по Фалун Дафа, който вярва, че доброто се възнаграждава с добро, а злото се наказва със зло. В миналото той е убеждавал крадци да спрат да извършват лоши дела. „Като самоусъвършенстващи се ние не можем да простим такова поведение и трябва да бъдем отговорни към обществото“, казва той.

И продължава: „Нашият учител иска от нас да следваме принципите на истинност, доброта и търпение, и да бъдем добри хора. Аз със сигурност не исках крадецът да извърши престъпление. Това, което направих, беше за негово добро. Не исках да е лекомислен.“

Говорейки за самоусъвършенстването си, той споделя, че е започнал да изучава Фалун Гонг през 1996 г., след като научил за него от братовчед си. Фалун Гонг набляга на добродетелта и развиването на състрадание. Той разказва, че е получил много, след като е започнал да практикува. Скоро бил повишен заради доброто си представяне на работното си място. Неговото желание е всички ние да се изправим и смело да поддържаме състраданието, за да помогнем за намаляването на злото по света.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!