Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Tang Ming & Gary Pansey, Epoch Times

Пет хиляди протестиращи потъпкани в Сичуан

Напрегнати сцени в Сичуан - протестиращи се изправят срещу полицията.
Напрегнати сцени в Сичуан - протестиращи се изправят срещу полицията. (Weibo.com)

Близо десет хиляди служители на Chengdu Steel & Vanadium Company (CSVC) обявиха стачка наскоро. Впоследствие около 5000 служители са започнали шествие от фабриката към входа на автострада Ченгду-Мянянг, където са били спрени от над 1000 полицаи, според репортажи.

Няколко часа по-късно полицията е започнала да разпръсва тълпата със сила и използване на лютив спрей.

Трима служители са били ранени, а петима арестувани.

Компанията се намира в област Чингбайджянг (Qingbaijiang) в град Ченгду (Chengdu), столицата на провинция Сичуан (Sichuan).

На 30 декември 2011г. 2000 служители от Sichuan Chemical Engineering Group Company (CEGC), която се намира в същия район като CSVC, получиха удовлетворение на исканията си чрез протест и блокиране на трафика. Техните месечни заплати и годишни бонуси бяха вдигнати.

Служителите от CSVC решили да последват същия пример и започнали голяма стачка.
Джанг (Zhang), един от служителите, коментира пред ​​Epoch Times, че те се страхували да се замесят в неприятности, но вдъхновени от протеста за правото за земя в Укан (Wukan), Гуангдонг (Guangdong), и успеха на протестиращите от CEGC, решили да се изправят и да се защитят.

Властите мобилизирали повече от 1000 въоръжени полицаи, за да блокират протестиращите на автострада Ченгду-Мянянг. Сблъсъкът между протестиращите и полицията парализирал трафика.

Когато пристигнали местните длъжностни лица и представител от компанията, помолили служителите да си тръгнат и обещали да представят план за решаване на проблема със заплатите.

Служителите поискали представителят на фирмата веднага да обещае увеличение на заплатите, преди да си тръгнат, но им било отказано.

След няколко часа безизходно положение, полицията започнала да разпръсква протестиращите със сила.

Според един от служителите, Юан (Yuan), полицията използвала лютив спрей срещу тях, ранила трима и арестувала петима. Служителите поискали представителят на фирмата да освободи петимата арестувани и да ги срещне с генералния мениджър. Представителят обещал освобождаването на арестуваните, но генералният мениджър отказал да се срещне с протестиращите.

Юан сподели още, че след като полицията разпръснала протестиращите, около 1000 от тях се върнали във фабриката и се събрали на главния вход. На никого не било позволено да влезе в сградата.

Служителите дарили над 1500 щ.д. в брой за фонда на протеста и използвали част от парите, за да купят храна и палатки, така че да продължат стачката.

Някои от тях са се оплаквали, че държавните служители в правителствените организации получават увеличение на заплатата всяка година, което като цяло повишава потребителското търсене в страната. Въпреки това, заплатите на служителите на компанията са сравнително ниски и сериозно изостават от разходите.

По думите на г-жа Джанг (Zhang), друг работник във фабриката, средната месечна работна заплата на служител е 190 щ.д., така че парите са ограничени. Някои служители трябвало да работят и на друго място.

Някои служителки дори работили в нощни клубове, за да могат да свържат двата края.

"Протестът за права в Укан постави началото на една тенденция. Служителите на CEGC също успешно защититиха правата си. Служителите на CSVC не могат да мълчат повече", каза Джанг.

CSVC е дъщерно дружество на Pangang Group Steel Vanadium & Titanium Co. То произвежда метални решетки, пръти и стоманени тръби и има над 14 000 служители.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!