Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ivan Pentchoukov, Epoch Times

Класически китайски танци (Част 1 от 9)

Божествено изкуство - поглед към гениалността на компанията за сценични изкуства Шен Юн

Изпълнение на танцьорка от Шен Юн (Shen Yun) по време на Международния конкурс за класически китайски танци на телевизия Ню Танг Дайнъсти (New Tang Dynasty Television)
Изпълнение на танцьорка от Шен Юн (Shen Yun) по време на Международния конкурс за класически китайски танци на телевизия Ню Танг Дайнъсти (New Tang Dynasty Television). (Dai Bing/ Epoch Times)
Изпълнение на танцьорка от Шен Юн (Shen Yun) по време на Международния конкурс за класически китайски танци на телевизия Ню Танг Дайнъсти (New Tang Dynasty Television)
Изпълнение на танцьорка от Шен Юн (Shen Yun) по време на Международния конкурс за класически китайски танци на телевизия Ню Танг Дайнъсти (New Tang Dynasty Television). ( Epoch Times)

Изкуство с 5-хилядолетна история

Почти загубена на Изток, една хилядолетна култура се възражда на Запад. Представяме Част 1 от поредица (от девет части) за традиционната китайска култура, за чието дълбоко разбиране ни помага гения на базираната в Ню Йорк компания за класически китайски танцови изкуства Шен Юн (Shen Yun Performing Arts)...

Класическият китайски танц е една от най-сложните, изразителни и взискателни форми на изкуство в света, и базираната в Ню Йорк компания Shen Yun Performing Arts има мисията да съживи тази божествено вдъхновена култура.

В продължение на хилядолетия в Китай танцът се е предавал чрез изпълнения в императорския двор. От древни времена китайският народ вярва, че тяхната традиционна култура е дар от боговете. Класическите китайски танци са част от това наследство.

"Дори и в древността откриваме танца", казва г-жа Ий Цао (Yi Cao), бивш съдия в Международния конкурс за класически китайски танци на телевизия Ню Танг Дайнъсти (New Tang Dynasty Television), във видео запис за класически китайски танци на уебсайта на Шен Юн.

"Когато хората са щастливи, движенията на ръцете и краката се превръщат в танц."

Класическият китайски танц е чиста, уникална и сложна форма на изкуство, изграждана 5000 години. Всяка от многото династии на Китай е донесла със себе си различни стилове танци. Със смяната на династиите, ценностите на всяка епоха остават вплетени в класическите китайски танци.

"Това е един вид културна основа, която е била предавана, съкровищата на китайския народ са се предавали през поколенията до днес", казва на видео запис, намиращ се на уебсйата на Шен Юн, г-жа Х. Сю Гуо (H. Sue Guo), вицепрезидент на колежа Фей Тян (Fei Tian College), първият колеж в САЩ, който предлага системно обучение по класически китайски танци.

За 5000 години много традиции в Китай са се обвързали, като например бойните изкуства, народните танци и акробатиката. С течение на времето те стават част от едно изкуство. Много аспекти на китайската култура са включени в класическия китайски танц. В резултат на това, наред с балета, класическият китайски танц е известен със завършеността на своята школа, имаща собствени теории, техника и форми на изразяване.

Класическият китайски танц се състои от три основни компонента: технически умения, форма и поведение.

Технически умения

Техническата част на класическия китайски танц се характеризира с големи скокове, завъртания, шпагати и други акробатични техники. Въпреки че много от тези умения се наблюдават и при други форми на изкуства и спорт, като например гимнастика и акробатика, те всъщност произхождат от класическите китайски танци.

"В традиционната китайска култура бойните и гражданските (изкества) са свързани. В бойните изкуства има ударни и въртящи техники, които идват от древните бойни полета", казва в същото видео г-н Гу Юн (Gu Yun), главен танцьор и хореограф на Шен Юн.
"Те са били използвани за отблъскване на удари и други подобни. Всичко това са най-традиционни начини за използване на силата."

След като тези бойни техники са били предадени, те са включени в артистичните изпълнения на императорските дворове и класическите китайски танци.

Форма

В класическия китайски танц формата се отнася най-вече до движенията и по-точно до траекторията на движенията. Концепцията за кръга и кръговите движения е централен елемент на формата, специфичен за класическите китайски танци. За разлика от това, балетът набляга на концепцията за линията.

"Ние подчертаваме важността на това, което ние наричаме “закръгленост”. В източната философия има поговорка “красотата е закръгленост". Траекторията на движенията трябва да е кръгообразна", казва въ видеото Юнгчя Чен (Yungchia Chen), главен танцьор и хореограф в Шен Юн".

Класическите китайски танци подчертават интеграцията на тялото. Формата в класическите китайски танци включва не само движенията, но и метода. Грациозността е изпълнена с изразителност и смисъл. Това уникално качество се създава, като се набляга на уникалната характеристика, наречена физически "юн", или поведение.

Поведение

Поведението в класическите китайски танци може най-добре да се опише като вид вътрешен дух. Танцьорите добавят дълбочина на емоционалното изразяване при всяко движение, като наблягат на изражението, намерението, личната аура и други нематериални елементи. Комбинацията от тези елементи може да придаде на едно и също движение различно значение и енергия, в зависимост от ролята.

"Например, Мулан е много специфична героиня", казва във видеото Мишел Рен (Michelle Ren), главен танцьор и хореограф на Шен Юн. "На бойното поле тя е жена-генерал, така че нейните движения отразяват силата и достойнството на една жена-генерал. Но същевременно нейните движения са на скромна млада дама, когато тя се грижи за възрастния си баща в къщи."

Героите, изобразявани в епични китайски истории, имат вътрешна дълбочина и представят универсални ценности. Така, за да пресъздаде тези герои, един танцьор трябва да има по-дълбоко разбиране за представяните ценности и да бъде в състояние да ги олицетворява напълно. Танцьор, който няма синовна благочестивост, смелост, уважение, както и други благодетелни черти на характера, няма да може да изпълнява ролята на известен герой от китайската история.

"Вие се нуждаете от тях [традиционните ценности], ако искате да танцувате добре китайски танци", обяснява главната танцьорка Челси Цай (Chelsea Cai) в профила си на танцьор в Шен Юн. "Това не е просто нещо повърхностно, за него трябва да има  по-дълбоко разбиране от вътре, за да може да се изрази нещо хубаво отвън."

В Днешните спектакли на континентален Китай липсва тази централна характеристика на изискано поведение, което е от съществено значение за истинското изкуство.

"След Културната революция на повърхността изглеждаше като все още да има класически китайски танци, но техният традиционен дух бе заменен с възхвалата на комунизма", заключава Юнгчя Чен.


За повече информация за Шен Юн и настоящото му турне, моля посетете www.shenyunperformingarts.org

Божествено изкуство - поглед към гениалността на компанията за сценични изкуства Шен Юн (Част 2 от 9)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!