Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Cheryl Chen & Gisela Sommer, Epoch Times

Китай екзекутира 15 мъже в един ден, като ги изложи на показ преди екзекуцията

15 мъже бяха екзекутирани в един ден в град Чангша (Changsha) - столицата на южно-китайската провинция Хунан (Hunan). Екзекуцията на мъжете и подлагането им на публично унижение предизвикаха полемика сред китайската общественост.

Мъжете бяха осъдени на смърт по обвинения в убийство, грабеж и взрив в общински клон на държавната данъчна администрация в Чангша на 30 юни 2010 г. Според китайските медии, те са "престъпници, сериозно застрашили обществената сигурност".

Присъдата е обявена на публично събиране на стадиона на университета Хунан, град Чангша, на 29 декември 2011 г. Преди да бъде изпълнена екзекуцията, мъжете са били изложени на показ и обиколка на стадиона, "пълен с хора от различни сфери на обществото", съобщи китайска медия.

Местните власти са заявили, че провеждат събирането, за да "нанесат силен удар срещу престъпната дейност". Въпреки това, зрелището привлече сериозна обществена критика.
Китайски учен, който пожела да запази анонимност, заяви пред Epoch Times: "Смъртното наказание е тежка присъда, която трябва да бъде разглеждана внимателно. Как е възможно 15 смъртни присъди да бъдат издадени и изпълнени в един и същи ден?"

Танг Джитиан (Tang Jitian) - адвокат по човешките права в Чангша - сподели пред независимата китайска телевизионна мрежа Ню Танг Дайнъсти (NTD), че властите са организирали събитието за публичност. Но излагането на показ на затворници на публично място е в нарушение на закона и правата на затворниците и членовете на семействата им.

"Случаят е подобен на движенията на класова борба в миналото, които се стремяха към отмъщение и наказание. Въпреки това, изпълнението на наказанието трябва да демонстрира защита на човешките права, а не да търси временния сензационен ефект", каза Тан.

"Публичното излагане на затворници е заплашване на хората и потъпкване на закона", се казва в форумна публикация в Интернет с близо 10 000 прегледа.

Блог, озаглавен "Завръщане в една нощ към ерата на Великата културна революция в Чангша", публикува: "Публичните процеси и излагането на показ на лишените от свобода са несъвместими с цивилизованото общество, което следва върховенството на закона. Те са станали все по-чести през последните няколко години в Китай."

Блогърът Шяохе (Xiaohe) написа: "Не само е толкова лошо да бъдат излагани на показ затворниците, но те дори го организират в района на университета."

Снимки, публикувани от китайски медии, показват всичките 15 затворници, с шалове около вратовете. Един блогър е запитал: "Дали нямаше нещо вътре в шаловете, което да притиска вратовете им така, че да не могат да извикат за справедливост?"

Друг блогър пита: "Как така няма дори един корумпиран държавен чиновник, който да е екзекутиран?"

Според приблизителни оценки броят на екзекуциите провеждани в Китай е хиляди или десетки хиляди годишно.

В доклада на Амнести интернешънъл за 2010 г. се твърди, че китайският режим екзекутира годишно повече хора от всички други страни взети заедно, но не опвестява техния брой.

Клаудио Кордоне от Амнести интернешънъл заяви: "Никой, който е осъден на смърт в Китай, не получава справедлив съдебен процес в съответствие с международните стандарти за човешки права."

Обезпокоителен аспект на голям брой от екзекуциите в Китай е отнемането на органи от екзекутирани затворници. Китай призна, че отнема органи от осъдени затворници, но в пресата се появи много малко информация за тази практика. Смята се, че екзекутираните затворници съставляват две-трети от всички трансплантации, според статия на bioedge.com.

Дейвид Килгор - бивш канадски депутат - и Дейвид Матас - виден адвокат по човешките права - твърдят в своя независим разследващ доклад и книгата, озаглавена "Кървава реколта", че са екзекутирани десетки хиляди задържани практикуващи Фалун Гонг, лишени от свобода поради убежденията им, като техните органи са отнети, за да бъдат продадени на китайски пациенти и така наречените "трансплантационни туристи".

Индустрията на трансплантацията на органи в Китай се разраства бързо и с много кратки периоди за изчакване на доставка на органи, според рекламираната информация на китайски уебсайтове на болници малко след 1999 г. - годината, в която започва преследването на Фалун Гонг в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!