Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Fang Xiao & Gary Pansey, Epoch Times

Китайските държавни медии отричат клане на пилета заради птичи грип

 
Над 2000 пилета измряха за няколко дни в птицеферма в Зенгченг, Гуандонг, преди всички те да бъдат заклани.
Над 2000 пилета измряха за няколко дни в птицеферма в Зенгченг, Гуандонг, преди всички те да бъдат заклани. (скрийншот от youku.com)

Китайските държавни медии отрекоха, че клането на 27 500 пилета в Гуандонг (Guangdong) е било с цел предотвратяване разпространението на птичи грип, като обявиха, че причината е била комбинация от левкемия и инфекция на трахеята.

Над 2000 пилета измряха за няколко дни в птицеферма в Зенгченг (Zengcheng), провинция Гуандонг, преди да бъде дадено разпореждането за клането на всички 27 500 птици.

Г-н Хуанг (Huang), служител по контрол на епидемии от общината, сподели пред Epoch Times: „Някои пилета прихванаха настинка и тя започна да заразява и останалите птици. Ситуацията бе трудно предвидима. Няколкостотин пилета могат да умрат за един ден. За да предпазят другите животни и хората от заразяване, от епидемиологичния контрол на гр. Зенгченг дойдоха и избиха всички пилета във фермата.“

На въпроса как са били ликвидирани 27 500-те пилета, Хуанг отговори: „Не зная. Не ни беше позволено да присъстваме, докато от градския център за епидемиологичен контрол си вършеха работата. Новината е блокирана. Трябва да попитате градската станция за контрол на епидемиите.“

Съседните жители на селото не изглеждаха да са били уведомени. Когато няколко местни жители в околността бяха потърсени по телефона, никой от тях не знаеше за случилото се.

Опитите за свързване със земеделското бюро на Зенгченг, както и със Земеделския отдел в гр. Гуангджоу, бяха неуспешни. Отговорено бе само на телефонното позвъняване до станцията за епидемиологичен контрол. Приелият обаждането чиновник каза, че отговорният за инцидента човек е на среща, а той самият не знае подробности по темата.

В последния ден на 2011 г. 39-годишен автобусен шофьор от Шенджен (Shenzhen) почина от птичи грип. Експерти от Шенджен и Хонконг потвърдиха, че вирусът е мутирал щам на H5N1.

Мнозина от чулите новината за клането в птицефермата са разтревожени, че инциденти със заразяване с птичи грип започват отново да възникват в Гуандонг. Обяснението на Xinhua  и Земеделския отдел в Гуангджоу казва само, че пилетата са се заразили с птича левкемия, получила усложнения от заразния ларинготрахеит (възпаление на ларинкса и трахеята). Но левкемията, рак на кръвта, не е заразно заболяване.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!