Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Joseph Wu & Helena Zhu, Epoch Times

Протест срещу корупция избухна в Източен Китай

 
Протест избухна в Анянг в източната китайска провинция Хенан, след като десетки милиарди юани вероятно са били незаконно присвоени в схема с участието на правителството
Протест избухна в Анянг в източната китайска провинция Хенан, след като десетки милиарди юани вероятно са били незаконно присвоени в схема с участието на правителството. (Weibo.com)

Тълпи излязоха по улиците в източната китайска провинция Хенан (Henan) в началото на новата година, за да протестират срещу продължителното присвояване на публични средства от местни служители.

Въпреки че китайските власти отричат ​​инцидента, свидетели твърдят, че тълпата се е събрала в близост до местната гара в град Анянг (Anyang), пеела е националния химн на Китай "Марш на доброволците" и е имала сблъсъци с полицията.

Според публикации в интернет форуми, властите блокирали пътищата, докато полицията крещяла на протестиращите, заплашвайки да ги арестува, ако не се разпръснат в рамките на 10 минути. Заместник-директорът на Бюрото за обществена сигурност извикал към протестиращите с високоговорител: "Всички от вас вече са били свидетели на силата на нашите сили за сигурност. Трябва да вярвате, че правителството може да разреши всички проблеми."

В отговор на тези думи хилядите хора, които се били събрали, освиркали шумно полицията и крещели "застреляйте ме". Въпреки че била раздразнена, тълпата останала по тротоарите и подредена.

"Около 30 000 души блокираха пътищата в Анянг и се изправиха срещу 1000 пътни и въоръжени полицаи", пише нетизен, наричащ себе си Distressed Crowd, в подобния на Twitter Sina Weibo. "Лидерите на около 3000 одобрени от правителството корпорации дойдоха в Анянг за набиране на средства и повече от 70 млрд. юана (близо 17 млрд. лева) бяха напълно незаконно присвоени", пише нетизенът.

Друг нетизен добавя, че протестът е организиран чрез група от услугата за мигновени съобщения QQ, която е била създадена миналата година, по време на набирането на средства. Нетизенът заявява, че със случая са свързани 40 предприятия, което се е отразило на най-малко една пета от семействата в Анянг.

"Стотици милиони юана, събрани в Анянг, са присвоени в името на инвестиции в недвижими имоти на остров Хайнан", пише нетизенът Dabao Limi Amber. "Хората блокираха входа на кметството неколкократно, но правителството изобщо не отговори."

Voice of America съобщи, че макар Бюрото за сигурност на Анянг да отрича протеста, г-н Ли, работещ в ресторант в близост до гарата на Анянг, е потвърдил инцидента и засиленото полицейско присъствие.

"Елате в Анянг и проверете сами, - казва той. - Ако дойдете утре, е възможно все още да го видите."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!