Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Китай 2011: Стотици милиони са загубили пари на фондовата борса

Според последни статистически данни, през 2011 г. загубите на фондовите търговци в Китай надвишават 42 000 юана на глава от населението. Общата загуба е над 400 млрд. юана. В рязък контраст, Първичното публично предлагане (ППП) през 2011 г. е генерирало близо хиляда милиардери. Експерти коментират, че в Китай няма установена кредитна система и фондовият пазар работи без изградена база за фондов пазар…

Фондовият пазар на Китай започна да се срива през 2011 година. Пазарната стойност на A-акциите спадна с близо 2,9 трилиона юана, плюс нетната капиталова загуба от 786,8 милиарда юана. Индексът Shanghai Composite падна с 22%. Загубите на глава от населението надвишиха 42 000 юана през 2011 г. Като реалните загуби на фондовите търговци може да са дори двойно по-високи,
ако се вземе предвид броя на отворените и късите позиции.

Проучване на Sina Finance за инвестиционните доходи през 2011 г. показва, че над 34% от фондовите инвеститори са претърпели 50% загуби, а 89% са имали някакви инвестиционни загуби.

Базираният в Пекин експерт Пенг Дингдинг (Peng Dingding) каза, че в миналото пазарната и действителната стойност на фондовата борса не са се покривали. Така че според настоящата статистика фондовият пазар би трябвало да започва да се нормализира.

Пенг Дингдинг: "Така фондовият пазар се нормализира. От дълго време китайският фондов пазар е една спекулация. Цените на акциите му всъщност се позовават на спекулативен капитал. Сега той се опитва да се нормализира".
  
Журналист на свободна практика, Джинг Чу (Jing Chu) смята, че спукването на балона на фондовия пазар в Китай е неизбежно. И че спадът на фондовия пазар показва връщане към правилната му стойност.

През 2011 г. стотици милиони инвеститори загубиха пари, докато новобогаташите никнеха като гъби в Китай. Почти всеки ден имаше трима нови милиардери.

Компаниите с A-акции станаха банкомати за своите ръководители и сътрудници. За изминалата година паричните фондове на Шанхай и Шенджен са натрупали до 88 млрд. юана.

Гонг Шенгли (Gong Shengli, икономист): "Китайският фондов пазар е начин за бързо присвояване на пари. Бенефициентите са акционерите на тези дружества, наред с онези в листата на 1000-та най-богати в Китай. Това е причинено от институционалната система на Китай."

Гонг Шенгли казва, че почти 90% от фондовите търговци в Китай са загубили през 2011 г., показателно за това, че фондовият пазар се управлява от институции. Те включват голям брой фондови дружества, акционерни компании, фондове за рисков капитал и чуждестранни инвестиции. Така например, едно акционерно дружество започва да прави пари в момента, когато става публично.

Според статистика за 2011 г., Шенджен и Шанхай са имали общо 276 ППП-та, което ги прави № 1 в света. Въпреки това, над 60% от тези ППП-та са търгували под началната стойност още в деня на обявяването на активите си.

Пенг Дингдинг смята, че прехвърлянето на държавни активи е създало хиляди милионери. Комбинацията на власт с капитал от страна на длъжностните лица довежда до този феномен, който ще продължи и за в бъдеще.

Джинг Чу добавя, че днешен Китай няма стабилна социална база да поддържа фондов пазар. Това е така, защото фондовият пазар трябва да се основава на кредитна система. Китайската комунистическа партия (ККП) отдавна разчита на измами, лъжи и насилие, как ще създаде социална кредитна система?

Джинг Чу: "Китайският фондов пазар съществува благодарение на спекулации. Той няма основата на кредитната система. Над 90% от фондовите търговци са спекулативни, само останалите 10% са истински инвеститори. С такава степен на спекулативност би било странно, ако не възникнат проблеми."

Фондовия пазар в Китай е в хаос, но Гуо Шучинг (Guo Shuqing), глава на Китайската комисия за ценни книжа (CSRC), не е съгласен с това. Наскоро той каза, че няма такова понятие като спасяване на пазара и че фондовият пазар има свои собствени правила за работа.

Гонг Шенгли: "Подходът на Гуо Шучинг е много ограничен. Защото първо, той не може да има достъп до националния капитал; второ, не може да пипа парите на банките; и трето, не може да използва суверенните фондове на страната".

Според Гонг Шенгли фондовият пазар трябва да се развива върху здрава система. В тази светлина главата на CSRC няма как да взима решения. Гонг мисли, че през 2012 г. фондовият пазар на Китай ще продължава да се срива.

Джинг Чу смята, че спасяването на фондовия пазар изисква както разкриване на операции, направени под прикритие и с измами, така и наказване на измамниците. Но това би означавало, че китайските медии ще трябва да се отворят и да бъдат свободни, което е чувствителен въпрос за ККП. Режимът не смее да отвори медиите, затова фондовият пазар на Китай е просто невъзможно да бъде спасен.

NTD репортери Qin Xue, Song Feng и Xiao Yu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!