Следвайте "Буднаера" в Телеграм

John An & Gisela Sommer, Epoch Times

Китайските власти разрушават джамия в Западен Китай

Китайските власти в автономния регион Нингшя Хуей (Ningxia Hui) са разрушили наскоро реновирана джамия, което е довело до сблъсъци между местните жители и полицията, въоръжена със сълзотворен газ и палки. Над 50 души са пострадали, а двама са загинали, по непотвърдени сведения. Полицията е арестувала над 100 протестиращи.

Според репортаж на хонконгския Информационен център за човешки права и демокрация от 30 декември, около 1000 полицаи са сринали джамия в Хеши (Hexi), автономен регион Нингшя. Изтъкнатата от местните власти причина е, че джамията е фигурирала в регистрите като „нелегално религиозно място“. Стотици жители на Хуей са се опитали да спрат полицаите. В сблъсъка са ранени 50 души, а арестуваните са над 100. Центърът цитира местен жител, според когото двама души са били убити.

Местни жители споделиха пред телевизия New Tang Dynasty (NTD), че полицията е използвала палки и сълзотворен газ. По думите им по земята е имало много кръв, а районът е бил отцепен.

На въпроса дали е истина, че хиляди полицаи са били мобилизирани и има ранени и жертви, служител от администрацията на окръг Тонгшин (Tongxin) заяви пред NTD, че пострадали са „само някои смутители на реда“.

Джамията е била построена с дарения от жителите на с. Таошан (Taoshan) и е имало планирана официална церемония по откриването за Нова година.

Служител от администрацията на окръг Тонгшин заяви пред NTD, че джамията е била построена незаконно от жителите на селото. Той не пожела да отговори на въпроса дали тя е била издигната чрез лични събрани средства.

Джин Хайтао (Jin Haitao), местен жител, пише във форума Tianya, че почти 80-годишната му баба е била убита в сблъсъка. Други ранени жители са били отведени за лечение в болница Тонгшин (Tongxin), но за роднините им е било трудно да се видят с тях, защото всяко отделение е било охранявано от военна полиция.

След интервюто си за хонконгска медия Джин не е могъл да бъде открит, съобщи NTD в китайскоезичен репортаж. Китайските власти блокират новините за джамията в Таошан и телефонните обаждания до полицейското управление на окръг Тонгшин не бяха приети, се споменава в репортажа.

Свободата на вероизповеданията, макар и привидно гарантирана от китайската конституция, не е зачитана от китайския комунистически режим. Вероизповеданията са стриктно контролирани от партията, която принуждава всички църкви да се регистрират в държавно одобрена система, в която религиозните лидери трябва да дадат обет за преданост към партията като най-висша власт. Богомолците от нелегалните домашни църкви са изправени пред постоянни репресии, докато от партийните членове се изисква да са атеисти.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!