Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Древен Китай: Велико търпение

Поставяне на диагноза с измерване на пулс от лекар на традиционна китайска медицина.
Поставяне на диагноза с измерване на пулс от лекар на традиционна китайска медицина.

Правенето на добро за другите е правене на добро за себе си

 
Г-н Уей (Wei) от династия Чинг (Qing) бил много добър и обичал да помага на бедните. Той бил отличен доктор по китайска медицина. Отнасял се сериозно към лечението, независимо дали пациентите били бедни или богати. Не искал заплащане за услугата си и често давал на бедните пациенти пари да си закупят лекарства...

Когато пациентите на г-н Уей идвали от село, той първо им давал да похапнат нещо, после ги карал да починат малко, и едва тогава ги преглеждал. Казвал: "Хората идващи отдалече са гладни и уморени, така че техният пулс е нарушен. След като хапнат нещо и починат малко, пулсът им е по-точен. Не че се опитвам да върша добри дела и да акумулирам добродетели, интересува ме само добрата репутация като лекар." Но хората смятали, че всичко което казва е само извинение за правене на добри дела.

Веднъж, след като посетил един пациент и си тръгнал, пациентът установил, че сребърните монети под възглавницата му са изчезнали. Синът на пациента заподозрял г-н Уей в това, но се страхувал да го попита. Така, държейки горяща пръчка тамян в ръцете си, синът коленичил пред входната врата на г-н Уей. Като видял младия мъж така, г-н Уей се изненадал много и го запитал: "Какво правиш тук?" 

"Бих искал да Ви попитам нещо, но се страхувам, че ще се разсърдите и не смея да го кажа", отвърнал синът.

"Моля кажи, обещавам, че няма да се разсърдя", казал г-н Уей.

Синът го информирал за липсващите сребърници. Г-н Уей отвел сина в една стая и му казал: "Да, наистина аз ги взех и исках да ги върне утре, когато дойда на проверка на баща ти.  Сега, тъй като си дошъл вече, моля вземи обратно сребърниците, но ще те помоля да не казваш на никого!", след което дал на сина сумата, спомената от него.

Преди да отиде при доктора, хората обвинявали сина, че ще го обиди като отиде в дома му. Но когато синът се върнал със среброто, хората започнали да говорят всевъзможни лоши неща за лекаря.  Старият лекар обаче се държал така, сякаш нищо не се е случило.

По-късно пациентът се възстановил напълно и открил липсващите сребърници под юргана. Той се почувствал ужасно и казал на сина си: "Липсващите пари са тук и ние сме наклеветили стария лекар. Веднага трябва да отидем да върнем парите и да се извиним."

Така, държащи горящи пръчки тамян в ръцете си, бащата и сина коленичи пред дома на стария лекар. Като ги видял, г-н Уей казал през смях: "Сега какво правите?"

Пациентът отвърнал смутено: "Направихме голяма грешка и връщаме сребърниците. Готови сме да приемем всяко наказание."  Г-н Уей му помогнал да се изправи и казал: "Няма нищо, не бъди толкова строг към себе си."

В този момент синът се обадил: "Аз послушах съвета на други и Ви обидих. Защо приехте казаното от мен и не ми обяснихте? Така ме е срам, че не мога да покаже лицето си. Сега съм толкова щастлив да получа Вашата прошка, бихте ли казали какво е станало?" 

Г-н Уей се усмихнал: "Познавам добре твоя баща, ние сме от едно село. Баща ти е трудолюбив и живее скромно. Ако бе разбрал, че е загубил тази сума пари, състоянието му щеше да се влоши и можеше да не се възстанови. Нямам против репутацията ми да е опетнена. Когато баща ти разбра, че парите му са непокътнати, бе доволен и болестта му се излекува бързо."  След което г-н Уей поканил двамата вътре и ги нагостил с вкусна храна и добро вино.

На този ден имало толкова много хора, дошли да разберат за инцидента, че блокирали пътя около дома на лекаря. Всеки се възхищавал на г-н Уей за неговата доброта и щедрост. И доброто име на г-н Уей скоро се разнесло нашир и длъж.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!