Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gao Zitan, Epoch Times

Дешифриране на цифрите на Китай: Обменните курсове и горещите пари

Китайският ренминби (RMB), известен също като юан, бе оценен на 6.3198 щатски долара на китайския валутен пазар на 27 декември 2011 г. Това е 18-годишен рекорд, откакто Китай въведе реформи на обменния курс през 1993 г. В същото време се говори, че горещите пари напускат Китай с ускоряващо се темпо.

Много анализатори посочват, че горещите пари на Китай свършват. Песимистично за икономическите перспективи на Китай, международният отлив на горещи пари от Китай се ускорява, въпреки че китайските лидери се опитват да ги привличат и задържат чрез поскъпването на юана, според китайския икономист Чи Янчен (Qi Yanchen).

През октомври и ноември тази година новият китайски еквивалент на юана на официалните авоари в чуждестранна валута имаше последователен отрицателен растеж, показвайки натиск върху нетния отлив. Имайки предвид големите количества капитал, който се връща обратно към САЩ и Европа, заедно с очаквания спад на макроикономическите показатели на Китай и други негативни фактори, се очаква девалвация на юана.

Фалшиви чуждестранни инвестиции


В последната си статия "Кой поднася спекулации в Китай? Коментари за пазара на недвижими имоти в Китай", видната китайска икономистка Хе Чинглян (He Qinglian) излага история "от кухнята" за горещите пари в Китай. Тя казва, че от дълго време голяма част от чуждестранните инвестиции в Китай са фалшиви чуждестранни инвестиции. В действителност това е капитал, прехвърлен в чужбина от китайски частни лица или фирми, регистрирани в чужди страни, а след това отново "внесен" в Китай като "чуждестранни инвестиции".

Какво точно е съотношението на фалшивите чуждестранни инвестиции към всички чуждестранни инвестиции в Китай? Според статистика, цитирана от "Статистическия годишник на Китай за 2009 г.", инвестициите от Хонконг, Макао, Мавриций, Бахамските острови, Барбадос, Каймановите острови, Британските Вирджински острови и Западна Самоа представляват 69% от общите чуждестранни инвестиции през 2007 г. През 2008 г. те са били 71%.

Поскъпването на валутата и износ


В продължение на години САЩ и много от търговските партньори на Китай се оплакват, че китайските лидери на режима са запазили юана на изкуствено ниско ниво, за да подпомага износа на страната. Пекин многократно се съпротивлява на международните усилия за разрешаване на тези въпроси на международните форуми, като казва, че ще се справи с въпросите за обмен на валута в "отпределени от него време и начин".

От 30 ноември курс "продава" на юана се е увеличил значително. Спот курса в продължение на 12 последователни дни почти достигна по-ниската област от 5% средна цена. Оценката на юана като цяло все още се движи бавно нагоре, въпреки че китайската централна банка направи "корекции".

Като цяло средната цена за 2011 г. на юана към американския долар поддържа възходяща тенденция. Започвайки от 4 януари 2011 г. с един долар еквивалентен на 6,6215 юана и завършвайки на 27 декември с 6,3152 или 4,63%, поскъпване, близо до очаквания годишен темп от 5%.

Китай отдавна се радва на благоприятно външнотърговско салдо като следствие от значително по-големия износ спрямо вноса, отбелязва професор Франк Шие от бизнес школата към Университета на Южна Каролина.

Но износът на Китай е също и един от факторите за поскъпване на юана. По-голям износ води до по-големи търговски излишъци. И тъй като Китай печели големи резерви в чуждестранна валута, а китайските производители трябва да плащат производствените разходи, включително труд, наеми и разходи за енергия, е необходима обмяната на чуждестранна валута в юани. А следователно по-високото търсене изисква поскъпване на юана. Поскъпването на юана трябва да се разглежда като неизбежен резултат от гледна точка на нормални икономически условия, казва проф. Шие.

Въпреки това, поскъпването на юана ще повлияе на износната индустрия на Китай, посочва икономистът Чи Янчен. Цените на продуктите за износ ще се повишат, което ги прави по-малко конкурентоспособни на международния пазар.

Професорът по икономика Хсиен Пинг (Лари) Ланг (Hsien Ping (Larry) Lang) наскоро прогнозира 20% поскъпване на юана в рамките на две години.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!