Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Cheng Jing, Epoch Times

Местни комунистически лидери засилват пропагандната кампания преди конгреса на ККП

 

Анализ

Контролираните от държавата медии в Китай са често разглеждани като информационен дисплей на политическите постижения на китайските комунистически лидери на различни нива, както и дори на тяхното политическо бъдеще. Последните борби в заглавните статии сред партийните лидери от следващо поколение са индикация, че Китай е навлязъл в ера на слаб император и конкуриращи се феодални владетели.

На 6 декември “устата” на Китйската комунистическа партия (ККП), Пийпълс Дейли, възхвали Бо Шилай (Bo Xilai), ръководител на ККП в Чонгчинг (Chongqing).

През последните няколко месеца ръководителят на ККП в Шанхай, Ю Дженгшенг (Yu Zhengsheng), и ръководителят на ККП на провинция Гуангдонг, Уанг Янг (Wang Yang), също бяха във водещите новини на Пийпълс Дейли.

Статия в Пийпълс Дейли от 6 декември описва, че през последните години в Чонгчинг се укрепя линията на сближаване на китайския народ с ККП. Това е вторият път за по-малко от два месеца, в който Пийпълс Дейли възхвалява администрацията на Бо Шилай в заглавна статия.

На 11 октомври медията публикува водеща новина, величаеща "културното развитие" на Чонгчинг, промотирайки го като "национален модел". Бо Шилай наскоро преобразува своя "Чонгчинг модел" под нов надслов - "Китайски модел".

18-тият национален конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) ще се проведе през втората половина на 2012 година. Сред членовете на Политбюро в настоящата 17-та сесия, Лиу Чи, партиен секретар на Пекин, ще се пенсионира поради възрастта си.

Уанг Янг, Джанг Гаоли, Ю Дженгшенг и Бо Шилай - партийните ръководители съответно на провинциите Гуандонг, Тянджин, Шанхай и Чонгчинг - са сред претендентите да влязат в 18-ата сесия на Политбюро, върховният орган на ККП.

На 17 ноември Ю влезе във водеща статия на Пийпълс Дейли, твърдяща, че Шанхай е начело в социалната хармония чрез културно възраждане. Седем дни по-късно съобщи отново, че Шанхай е в челните редици и на "прилива на реформите".

По-късно в Пийпълс Дейли се появиха статии, възхваляващи администрацията на Уанг Янг в Гуангдонг. Във водеща статия от 26 ноември се твърди, че Гуангдонг е допринесъл с големи промени в борбата срещу бедността и в постигането на благоденствие сред народа.

Сред претендентите Бо е най-агресивен, организирайки кампании във възхвала на Мао, първият лидер на партията. Стилът на Бо е описан от Джянг Уейпинг (Jiang Weiping), коментатор по текущи въпроси и писател, в статия, озаглавена "Бо подготвя военен преврат".

Заглавието е вдъхновено от безпрецедентно военно учение, стартирано от Бо в Ченгду и Чонгчинг в момента, когато Ху бе на посещение във военновъздушната база Хикам в Хонолулу на 10 ноември.

Джянг пише: "Очевидно е, че Ху е в известен контрол на авторитарния режим в Китай, но поглеждайки в местен и международен план, човек може да забележи, че властта му отшумява. Честите самозапалвания на лами и монахини показват, че районът на Тибет не е под контрол. Инцидентът, свързан с бягството на четирима войници, показва, че армията е неспокойна. Незаконното лишаване от свобода на Чен Гуангченг в Линфен, провинция Шангдонг, демонстрира, че съдебната система също се срива. И Лари Ланг открито постави под въпрос премиера, което показва, че борбата по върховете се засилва. Съществува опасност от колапс в пазара на недвижими имоти, предвещаващ катастрофа в китайския икономически модел."

На 18 ноември няколко стотин работници-мигранти участваха в демонстрация в Гуангджоу, най-големият град в Гуангдонг, с лозунги и знамена като "Дайте ми кръвавите пари" и "Аз трябва да се храня". Нетипично, с тях имаше полицейски коли, които ги придружаваха и отклоняваха трафика.

Няколко дни по-късно се проведе друга организирана демонстрация в Укан, също в Гуангдонг. Бяха подготвени и показани десетки цветни банери с чувствителни лозунги като "Долу диктатурата".

Изглежда, че в момента е в ход съревнование и лидерите от следващото поколение в Китай използват пропагандния апарат на партията, за да се промотират преди 18-тия конгрес на ККП. С други думи: бизнес както обикновено.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!