Следвайте "Буднаера" в Телеграм

StandartNews

Банки преследват длъжници в целия ЕС

София. Всяка банка на територията на ЕС ще може да издирва длъжник в рамките на цялата общност, ако е теглил кредит в страната, където е живял, а след това я е напуснал и е сменил адреса си, съобщи Дартс нюз.

Това произтича от решение на Европейския съд в Люксембург във връзка с казус с германец, който взел заем от чешка банка и избягал от страната.

До решението се стигнало, след като е получена жалба от чешката Ипотечна банка. Според трезора немският гражданин Линдер имал сключен договор за ипотечен кредит в размер на 170 000 евро. Когато контрактът бил подписан, той посочил като местоживеене Марианске Лазне в Чехия с изричната уговорка, че ще уведоми кредитната институция, ако реши да живее другаде.

След като Линднер престанал да погасява вноските си по кредита, банката констатирала, че той не пребивава вече на посочения в договора адрес, и не успяла да определи неговото местоживеене в Чехия. Затова и потърсила съдействие от съда в Люксембург как да процедира, в случай че местоживеенето на длъжника е неизвестно. Съдът постановил, че ако националният съд не успее да открие потребителя на националната територия, той трябва да провери дали потребителят има местоживеене в друга държава, член на ЕС.

Решението засяга всички кредитополучатели в ЕС, включително и българските. Към момента в България не е известен казус, подобен на този.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!