Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КРОСС

Смяната на водомери и топломери бърка дълбоко в джоба

София /КРОСС/  Масовата проверка и подмяната на водомери и топломери, които стартираха тази есен и чийто пик се очаква догодина, ще излязат солено на потребителите, предупреждава в. "Сега". Около 1.5 млн. са само индивидуалните разпределители за топлинната енергия, които трябва да бъдат сменени, защото изтича 10-годишният срок за ползването им. Колко водомери в цялата страна трябва да бъдат проверени никой не знае.

Самата проверка и установяването на изправността на водомерите не са никак евтини. Ако решат да тестват водомера си при "Софийска вода", потребителите ще трябва да платят 23 лв. с ДДС, ако имат късмет уредът им да е годен. Още 3 лв. се плащат на техническия екип, за да го монтира отново и да постави пломба. По-скъпа е подмяната на стар водомер с нов електронен - 55 лв. с ДДС. Подобни са цените и на другите лаборатории, които предлагат същата услуга. В масовия случай в топлофицираните жилища в София има два водомера - за студена и топла вода. Т.е. ако уредите трябва да се сменят, домакинството трябва да плати 110 лв.

При индивидуалните разпределители на топлина цените са още по-солени. Но пък се плащат веднъж на 10 години, а не като при водата - на 5.

Тук основният проблем е изтощаването на батерията, заради което показанията се изгубват. Но вместо да се заменят батериите, почти всички фирми предлагат монтиране на нови уреди. Смяната на батериите струва 8 лв. за уред, а подмяната на самия уред излиза около 40 лв. Само две дружества у нас предлагат замяна на батериите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!