Следвайте "Буднаера" в Телеграм

StandartNews

Собственикът на военните складове е търговец от години

София. Емилиян Гебрев е добре познат играч на оръжейния пазар. Твърди се, че е бивш служител на "Кинтекс" и още в зората на демокрацията започва бизнес основно в две търговски направления. Едното е Етиопия и Еритрея. Второто е Пакистан и Грузия.

Влезе в публичното пространство през 2001 г., когато изгуби лиценза на фирмата си ЕМКО заради пратка от 30 млн. патрона за "Калашников", купени от Никарагуа. Корабът му бе арестуван от митническите власти на САЩ, но Гебрев успя да се пребори по съдебен път и да прибере стоката си. Седмица след решението на Министерския съвет за възобновяването на лиценза Гебрев урежда сделка с Пакистан за 600 бр. преносими зенитни ракети "Игла". Тогава пак се развихри скандал, тъй като Пакистан е във въоръжен конфликт с Индия, с която България поддържа доста по-активни икономически взаимоотношения.

Името на ЕМКО отново се появи в медиите след скандала "Терем", когато беше заловен незаконен износ на стока с двойна употреба за Сирия. След започналите проверки на службите за сигурност в завода в Търговище бяха открити пет 152-милиметрови самоходни гаубици. Първоначално се твърдеше, че са били подготвени за незаконен износ, но после бе установено, че са оставени за ремонт от фирмата на Гебрев по редовен договор с военното министерство.

По-късно през 2003 г. ЕМКО е кандидат за износ на тежко конвенционално оръжие за Кот д'Ивоар, като посредник по сделката е "Израел Милитъри Индъстри". Макар да представя оригинални документи за краен получател, Гебрев е прецакан за сделката от "Тeрем". Името на бизнесмена бе замесено и в скандал с оръжие от Македония през 2006 г. Тогава властите в Скопие задържаха три български камионаq натъпкани с картечници МГ-3 и 33 минохвъргачки М-43, които са взети от казармата "Гоце Делчев" и е трябвало да бъдат изнесени през България за трета държава. Официално по документи оръжието е трябвало да бъде претопено в металургичния завод "Тито", но от завода го продават за близо 200 хил. долара, като обясняват, че с парите ще се купят противогази за македонската армия. Картечниците обаче са били продадени на цени, 10 пъти по-ниски от стандартните и македонците анулират сделката. Покрай разследването за взрива в Челопечене и търговията с гилзи от това поделение отново изплува името на фирмата ЕМКО. Не е известна конкретната сума по договора за търговия с гилзи, но е установено, че Гебрев си е разделил поръчки за общо 350 000 лв. с още 7 фирми, работили с Челопечене.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!