Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson (Epoch Times)

Укан: Партиен секретар в настъпление

 
Дженг Яншионг, партиен секретар на община Шануей, се оплаква за начина, по който протестите в Укан са излезли извън контрол, обвинявайки за това местни и чуждестранни медии.
Дженг Яншионг, партиен секретар на община Шануей, се оплаква за начина, по който протестите в Укан са излезли извън контрол, обвинявайки за това местни и чуждестранни медии. (Youtube скрийншот)

"Не се обръщате към отговорното правителство за това, ами гледате към гнилите чуждестранни медии, гнилите вестници, гнилите сайтове, напълно бъркайки кое е добро и кое лошо!", каза видимо разстроен от международното отразяване на протестите в Укан (Wukan) и от исканията на жителите партиен секретар, който мина в настъпление, наричайки себе си жертва, жителите на Укан - неблагодарни, а външните медии - месещи се в чужди работи и недостоверни...


Партийният секретар на община Шануей (Shanwei), Дженг Яншионг (Zheng Yanxiong), каза във видео запис, разпространен широко онлайн преди да бъде свален от китайската интернет цензора: "Е, и какво добро може да излезе от изгонването ми? Ще изпратят друг общински секретар на партията тук и той може да не е непременно по-добър от Дженг Яншионг [говорейки за себе си]. Ха, това е една шега, но около нея има и някои истини", гласи превода на блог Chinasmack. Видеото на китайски език (Мандарин) е приложено отдолу.

Не е ясно къде Дженг прави това изказване, но изглежда да е на официална пресконференция. То беше показано като част от репортаж в Гуандонг (Guangdong).

Дженг изглежда да прави някакави отстъпки във връзка с исканията на селяните относно откраднаните им земи, "Ако е необходима компенсация, тогава компенсация ще има, правителството ще заплати за нея ...", казва той.

Но по-голямата част от неговото изказване има заплашителен тон, отразяващ очевидното чувство на неудовлетвореност от начина, по който ситуацията е излязла извън контрол, тъй като селяните изгониха партийната управа от Укан и взеха управлението в свои ръце, което беше "златна мина" за чуждестранните медии там. 

"Ако не правите повече проблеми, ако не нарушавате закона отново и правителството си помисли: "Хей, [те са] разумни, не мислим, че ще използват неразумни методи отново", тогава аз дори няма нужда да използвам въоръжена полиция! Мислите, че разполагането на въоръжена полиция не струва пари ли? Има стотици въоръжени полицаи и за полицията да бъде разположена тук означава, че портфейлът на нашия кмет изтънява с всеки изминат ден", казва той съгласно превода на Chinasmack.

Партийните ръководители са тези, за които е най-трудно, твърди Дженг. "Точно сега има една група от хора, за които всяка година е по-трудна от предишната. Кои са те? Правителствените кадри, и аз съм в това число. Общинските партийни секретари не са работили така здраво никога преди. Всеки ден властта ми отслабва, всеки ден изборът ми на методи става все по-малък, всеки ден отговорността ми е все по-голяма и всеки ден хората искат повече и повече, те са по-умни и по-трудни за управление."

Той изглежда много обиден, че селяните са потърсили помощ от чуждестранната преса, а не са се обърнали към Китайската комунистическа партия за помощ. "Не се обръщате към отговорното правителство за това, ами гледате към гнилите чуждестранни медии, гнилите вестници, гнилите сайтове, напълно бъркайки кое е добро и кое лошо!" казва Дженг, който в този момент на видеото вече крещи и вдига ръце енергично. 

"Ако имате проблем, обърнете се към правителството, а не канете чужденци да идват и да клюкарят", заключава той.

Вече в продължение на години селяните отправят оплаквания към управляващата комунистическа партия относно отчуждаването на земите им, но усилията им са все напразни.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!