Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jin Jing (Epoch Times)

Насилствен отговор на протести в Южен Китай

Сблъсък с полицията
Сблъсък с полицията (Weibo.com)

Наскоро масова демонстрация избухна в Хаймен (Haimen) в град Шантоу (Shantou), провинция Гуандонг (Guangdong). Хиляди хора излязоха по улиците в знак на протест срещу одобрението на местните власти на втора използваща въглищаТЕЦ в района.

Отговорът на комунистическата партия бе в рязък контраст с последния отстъпчив подход, приложен в Укан (Wukan). Този път бе изпратена полиция за борба с безредиците, която използва сълзотворен газ и биеше протестиращите с палки, водейки до два предполагаеми смъртни случая.

Шантоу е на около 97 км от Укан, където демонстранти са в открит сблъсък с властите в продължение на почти две седмици. Не е ясно дали протестиращите в Шантоу са последвали примера на жителите на Укан, които изключително успешно привлякоха вниманието на международните медии и изискаха отстъпки от комунистическата партия.

Протестиращите превзеха административната сграда на селището и предизвикаха задръствания по магистралата Шенджен - Шантоу. Хиляди въоръжени полицаи биеха и арестуваха протестиращите, твърдят съобщенията. Според непотвърдени публикации в Sina Weibo двама 16-годишни ученици са били пребити до смърт.

Без да се допитат до местните жители, властите построяват първата електроцентрала на въглища през 2006 г., което води до сериозно замърсяване на въздуха. След като решението за изграждане на друга е направено публично достояние, местните жители се разяряват и спонтанно излизатпо улиците, разказва в телефонно интервю г-жа Лин (Lin), жител на Хаймен.

"Местните власти не посмяха да проведат диалог с хората и се измъкнаха. Протестиращите, около 30 хиляди, взеха контрол над изоставената сграда за администрацията на града и предизвикаха сериозно задръстване", каза тя. Epoch Times не е в състояние да потвърди броя на протестиращите.

По време на телефонния разговор г-жа Лин пристигна на входа на магистралата Шенджен - Шантоу. По думите й целият трафик е блокиран. Във втори, по-късен разговор, тя сподели, крещейки на репортера: "Въоръжена полиция току-що пристигна и започна да бие протестиращите!"

Жители и полицаи са ранени в мелето, продължава тя, включително и някои от протестиращите, които са бити до смърт на място. Други са арестувани, а останалите са избягали.

Друга свидетелка, също с фамилия Лин, разказва пред хонконгското издание Ming Pao, че млад мъж на около 24-годишна възраст е бил лошо пребит от полицията. Тя, заедно с други, му помогнала да бъде откаран в болница, но по-късно той починал.

Репортер от радио Sound of Hope се опитал да получи информация от персонала на болницата, но те не казали какво е състоянието на пострадалите.

Ученици от гимназията в Хаймен са били спрени да напуснат училището в следобедните часове от учители, които ги примамили с купи спагети, притеснени, че ще участват в демонстрациите.

Хаймeн е известен с чисто синьото море и благодатния риболов. Той е класифициран като национална туристическа атракция от висок клас. Но първата електроцентрала на въглища, построена в общината през 2006 г., довежда до замърсяване на местната околна среда и крайбрежните води. Големите загуби от количеството и качеството на улова принуждава местните рибари да изоставят бизнеса си. Екологичната криза, предизвикана от тази електроцентрала, и замърсяването на река Лянджянг (Lianjiang) се считат за основните фактори зад най-високата неестествена смъртност в провинция Гуандонг през последните години, а именно тази в Хаймен. Обявяването на втора електроцентрала на въглища е дошло в повече на местните жители.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!