Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Sophia Fang (Epoch Times)

Китай: Зараждащо се демократично съзнание насред изборни репресии

Сун Гуангуен, пенсиониран професор от университета на Шандонг, се кандидатира за депутат в Народния конгрес в район Личен, гр. Джинан, провинция Шандонг. На 12 декември полицията му попречва да гласува, а на 9 декември управата на Шандонгския университет конфискува дома му от 26 години.
Сун Гуангуен, пенсиониран професор от университета на Шандонг, се кандидатира за депутат в Народния конгрес в район Личен, гр. Джинан, провинция Шандонг. На 12 декември полицията му попречва да гласува, а на 9 декември управата на Шандонгския университет конфискува дома му от 26 години. (снимка: със съдействието на проф. Сун).

Въпреки ескалиралите репресии на китайския режим над независимите кандидати за Народния конгрес, надигането на последните демонстрира зараждащото се демократично съзнание на Китай.

2011-та бе изборна година за депутатски позиции в Народния конгрес на районни, градски и окръжни нива в Китай. Надигането на независимите кандидати от народа, много от които са се популяризирали чрез микроблогове, привлече голямо внимание от страната и чужбина. Режимът обаче ги репресира както никога досега.

Според китайския избирателен закон всеки китайски гражданин над 18 години може да участва в изборите и да бъде избран като депутат в местния Народен конгрес, при условие, че получи поне 10 гласа в местния си избирателен район.

Комунистическият режим обаче се изнерви, след като няколко десетки души обявиха независимите си кандидатури онлайн. През юни ръководителят на Комисията по законодателните въпроси към Постоянния комитет на Националния народен конгрес заяви, че „няма такова нещо като независим кандидат и то не е признато от закона“.

Яо Лифа (Yao Lifa), избран за депутат от Народния конгрес през 1998 г. и съветващ независимите кандидати за местните избори в Китай, сподели пред New Epoch Weekly, че броят на независимите кандидати тази година е най-големият от началото на комунистическото 62-годишно управление. Тази година обаче партията е засилила репресивните си мерки върху тях.

В началото на ноември, преди местните избори в Пекин, полицията е идвала да отведе Яо всеки ден в 7:30 ч. сутринта и не го е пускала преди 22 ч.

Сун Гуангуен (Sun Guangwen), пенсиониран професор от университета на Шандонг, който се кандидатира за депутат в Народния конгрес в район Личен (Lichen), гр. Дзинан (Jinan), провинция Шандонг (Shandong), разказа пред радио Sound of Hope, че в сутринта на изборния ден за неговия район около 20-тина полицаи са се появили на входната му врата, за да му попречат да гласува. По-рано, на 9 декември, управата на Шандонгския университет е конфискувала жилището, което е негов дом от 26 години.

По думите на Сун репресиите над него са започнали ден след като обявил кандидатурата си. Местните власти унищожили материалите за изборната му кампания, изпратили полиция, която да му попречи да влезе в района на университета, и заплашили поддръжниците му с присъди за принудителен труд.

Пекинската полиция е задържала девет независими кандидати и е „изчезнала“ някои от тях през септември. Според някои от кандидатите имената им са изтрити от избирателните бюлетини; уебстраниците и личните им сайтове в социални медии на други кандидати са блокирани непосредствено преди изборите.

От 60-те независими кандидати на ноемврийските местни избори в Пекин, нито един не е спечелил депутатско място. „Изчерпани“ бланки за подаване на документи, изненадващи откази на кандидатури в последния момент и стриктно следене са някои от нещата, споделени от независими кандидати.

Към момента един-единствен кандидат е печелил победа на местни избори – Гуо Хуодзия (Guo Huojia) печели в район в гр. Фошан (Foshan ), в сравнително по-либералната провинция Шандонг. Местната полиция обаче го привиква незабавно след това, според VOA.

Според Линг Фенг, политически и социален коментатор, броят на потенциално успешните независими кандидати за местни избори е твърде малък , за да окаже някакво влияние.

Но надигането на независимите кандидати демонстрира назряващото демократично движение в Китай. А тази година комунистическата партия е особено изплашена заради промените в страните от Близкия Изток.

Рязкото нарастване на броя независими кандидати би могло да доведе до повече искания за демокрация и заплаха от жасминова революция. Тази година имаше около 100 независими кандидати. Броят им може да се умножи и да създаде взривоопасен импулс, който ще е твърде голям за комунистическата партия, добавя Линг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!