Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Кафе-култура

Кафето в наши дни е една от най-популярните напитки в света. Според традициите, регионите с пиещи кафе по света могат да се категоризират на: 1. Близък изток; 2. Южна Европа и Латинска Америка; 3. Северна Европа, континентална Европа; 4. Северна Америка и други англоезични страни...

Като най-стария район за производство и консумация на кафе, кафе-културата на Саудитска Арабия има дълга история, точно както нейната цивилизация. В днешно време жителите на Саудитска Арабия са все още изключително взискателни към вкуса, стила и атмосферата за пиене на кафе.  Ако сте поканени в дома на някого за чаша кафе в Саудитска Арабия, това означава, че домакинът желае да изрази уважението си към вас по най-искрен начин. Ето защо като гост трябва да отговорите на поканата с голяма признателност от дъното на душата си. Когато го посетите направете всичко възможно да се държите скромно и с уважение - когато пиете кафето трябва да направите комплименти за вкуса му. Едно нещо, което трябва да запомните, е никога да не пиете вода, дори ако устата ви е пълна с утайката от кафето. В противен случай демонстрирате недоволство към кафето и това може да нарани чувствата на домакина.

В Саудитска Арабия хората са много взискателни към пиенето на кафе. Те обръщат огромно внимание на етикета и церемониите. Имат набор от традиционни правила за пиенето му, които приличат до голяма степен на церемониите за пиене на чай при китайците и японците.  Преди да пият кафе саудитците ще запалят тамян и ще разхвърлят подправки около мястото, където ще се консумира кафето. След това гостът и домакинът ще обсъдят в детайли качеството на кафето, от цвета до аромата му, и ще оценят скъпоценния сервиз за кафе.  Най-накрая кафето е готово да бъде приготвено.

Хората в Южна Европа и Латинска Америка обикновено пият чаша кафе сутрин, както и веднъж следобед или вечер. Те предпочитат кафе от тъмно изпечени зърна, наполовина горчиво, наполовина сладко, примесено с мек препечен вкус. Най-добро е кафето направено с еспресо машина - то е тъмно и ароматично, със слой каймак отгоре и малко утайка на дъното на чашата. Сутрин хората се радват на малка чаша еспресо, примесена с топло мляко в купичка или чаша. Пиещият кафе ще държи купичката или чашата с две ръце: горещото кафе ще стопли дланите му докато той вдъхва от аромата му.  Хората в Южна Европа имат подобен вкус на хората в Близкия изток - предпочитат малка чаша от тъмно горчиво-сладко кафе.

Жителите на Северна и континентална Европа предпочитат нещо по-различно от хората в Близкия изток. Първо, тяхното кафе няма утайка, като е леко и меко на вкус. Цветът на зърната е кафяв вместо черен. Методът на приготвяне е капково варене или просто от машина (една еспресо машина може да приготви кафе в италиански стил, капучино, виенско или френско кафе с мляко...).

В англоезичните страни хората обичат да пият кафето примесено с мляко и захар. Тъй като кафето, което пият е по-леко, в резултат на това вкусът на млякото и захарта ще се отрази на оригиналния вкус на кафето. 

Пиенето на кафе става популярно в Северна Америка през Втората световна война. С цел да се намалят разходите за кафе, кафето в американски стил е правено в голям съд, който е оставен да се затопля бавно. В резултат на това вкусът на кафето е много лек.

В наши дни типичният американски потребител на кафе третира кафето като ежедневна напитка, която консумира в офиса си през целия ден. Или пък пие кафе докато върши вкъщи някаква домакинска работа. Те пият кафе не само след хранене, но и преди започване на работната смяна, както и по време на почивките.

 В Европа пиенето на кафе е установена традиция. От времето когато кафето навлиза в Европа за първи път, до появата на първото кафене, кафе-културата там се развива изключително бързо.

Във Виена кафето, съчетано с музиката и валса, се превръщат в "Трите съкровища на Виена". 

Има една известна поговорка в Италия: мъжете трябва да са като доброто кафе - силни и страстни! В култура, в която дори мъжете са сравнявани с кафето, човек може да си представи неговата стойност.

Италианците обичат кафето и то е най-основната и важна напитка в тяхното ежедневие. След като се измъкнат от леглото, първото нещо, което правят, е чаша кафе. Без значение дали е мъж или жена, от сутрин до вечер те държат чаша кафе в ръцете си.

Франция без кафе е същото като Франция без вино. Това е немислимо. В един момент в миналото се е разбрало, че заради намалена доставка на кафе, хората във Франция се почуствали безжизнени.  През 1991 г., когато избухва войната в Персийския залив, от страх, че войната би могла да промени живота им, французите се стичат към супермаркетите, за да се запасят с това, от което се нуждаят.  Телевизионните камери показват как хората в супермаркетите купуват огромни количества кафе и захар на бучки. Тези картини скоро след това се превръщат в легендарна шега.

Във Франция хората не са само са взискателни към вкуса и качеството на самото кафе, но също така и атмосферата, където се консумира то. Те изискват обкръжението им да бъде колкото може по-романтично и поетично, също като красивите произведения на изкуството в Лувъра.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!