Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Yi Ming

Емиграцията на китайските богаташи

Надпис на знака: "Купи къща, получи зелена карта"
Надпис на знака: "Купи къща, получи зелена карта"

Защо богати китайци напускат Китай?

През последните няколко месеца новината за мащабна емиграция на богати китайци, които планират да имигрират в чужбина, се появи във всички китайски и чуждестранни медии. Тя стана фокус на обществени обсъждания.

Основните въпроси, свързани с емиграцията на богатите китайци, са четири:

Първо, колко точно богати китайци планират да емигрират? Според новоизлязлата книга на Ху Рун (Hu Run) има повече от 950 000 мултимилионери, от които 46% обмислят емиграция, 14% вече са напуснали или са подали документи за емиграция, а 74% от семействата с повече от 100 милиона юана (23.71 милиона лева) искат да емигрират.  

Второ, богатите емигранти са тези, които имат власт, слава, пари и талант - а именно, социалният елит. 

Трето, анализ на причината за емиграцията - да защитят собственото си имущество - показва, че "по-доброто качество на живот" е само повърхностна причина. Основната причина е, че китайската икономика е навлязла в най-опасния си период. 

Четвърто, западните медии точно са описали последиците от емиграцията на богатите китайци. Те ги виждат да се отправят към Европа и Америка, по този начин оставяйки Китай с краен недостиг на пари в брой, рискувайки икономическия срив на Китай.

Допълнителни открития след задълбочен анализ на емиграцията на богатите

Първо, през последните три десетилетия богатите групи в Китай са се облагодетелствали и са силно свързани с режима. Те са вътрешни хора, които са най-информирани. Те осъзнават сериозността на проблемите на Китай и натиска на времето. Аналогично, те са като онези животни, които бягат по време на земетресение, напускащи преди избухването на бедствието.

Второ, богатите хора са социалният елит. Те не искат тяхното богатство и слава да загинат с Китай. Освен това, те допринасят за поражението на страната, тъй като тяхното заминаване означава загуба на талант и капитали. Загубата на талант е важен символ на провал.

Трето, богатите емигранти на Китай са все пак доста малък брой в сравнение с населението на Китай. Въпреки това въздействието върху всички сегменти на обществото ще бъде огромно. Това ще доведе до "предупреждение" за хората и ще разклати крехкото доверие в "хармоничното общество".

Първият избор на богатите китайски емигранти не са развиващите се страни, а Северна Америка - Канада и Съединените щати. Може би най-ироничното е, че въпреки че Китай стана втората голяма икономика в света след САЩ, може да се види само как китайците продължават да емигрират на Запад, но не и обратното. 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!