Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Yu Tang, ChinaUncensored

Фалшиво вино в Китай

Пихте ли вино с ястието си в Китай при последното си посещение? Ако то ви е било предложено от комунистически чиновници, то вероятно сте в безопасност, тъй като те трябва да се представят в добра светлина и не биха рискували здравето ви на този етап. Но ако сте били сами в ресторант, дори в такъв с добро име, може да сте пили просто химическа смес.

През май 2011 г. полицията е нахълтала в къща в малко село в провинция Шенянг (Shenyang) и е арестувала производител на вино менте на име Джанг (Zhang). 50 хиляди празни винени бутилки с етикети на десетки марки са били намерени в къщата, с кофи химикали, готови за процеса на производство на „вино“.

Различни винени етикети, намерени в къщата
Различни винени етикети, намерени в къщата. (скрийншот)

Местната полиция била информирана, че някой в селото прави фалшиво вино, и обсадила къщата, когато купувач с камион дошъл за виното. Арестуваният заподозрян е от провинция Дзилин (Jilin), където произвеждал вино менте със семейството си, но преди година си „навлякъл неприятности“ там. След като мирувал половин година, Джанг бил придуман от приятелите си да дойде в Шенянг, където да продължи „бизнеса“ си.

Фалшивото вино, което Джянг произвеждал, съдържало около 8 различни химикали плюс оцветители, ароматни есенции, етилов алкохол и вода. Две от ароматните есенции са използвани и в други хранителни процеси, а шест са забранени за употреба в хранителни продукти, дори и в Китай.

Някои вина от продукцията на Джанг съдържали сярна киселина вместо алкохол, за да придобият определен вкус. Поемането на малко количество причинява гадене, повръщане, диария и замъглено зрение. Поглъщането на големи количества може да доведе до затруднено дишане, студена пот, припадъци и влошено кръвообращение, дори и смърт.

Според Shenyang Daily Джанг е заявил, че му струва 1 юан да направи една бутилка вино, която продавал за 2 юана на търговци на едро, а за 5-6 юана – на ресторанти и супермаркети. След това виното е продавано на дребно на цени от 10 до дори няколкостотин юана в скъпите ресторанти.

Химическа смесица - полицията проверява борсата за фалшиво вино
Химическа смесица - полицията проверява борсата за фалшиво вино. (скрийншот)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!